Проф. Начев би аларма. Ковид удря директно сърцето

На третия месец след оздравяването е хубаво да се направи ядрено-магнитен резонанс, за да се видят последствията, каза професорът

Проф. Начев би аларма. Ковид удря директно сърцето | StandartNews.com

Нова аларма за пораженията, които нанася коронавирусът върху организма ни, удари именитият кардиохирург проф. Генчо Начев, който се пребори с опасната зараза. Досега всички медицински светила говореха как коронавирусът засяга белите дробове.  Проф. Начев обаче се фокусира върху пораженията, които заразата носи за сърцето.

Коронавирусът директно удря сърцето, заяви  изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“. Проф. Генчо Начев уточни, че хората със сърдечни проблеми са едни от най-рисковите, защото COVID-19 предизвиква тромбообразуване в малките кръвоносни съдове. Освен това директно атакува способността на сърцето да изтласква кръв, което е потенциален риск за инфаркт. Най-лошото е, че вирусът е опасен за сърцето не само на страдащите от сърдечно-съдови заболявания, но и за здрави хора.

"Пневмонията в белия дроб води до повишаване налягане на кръвта и се получава сърдечна недостатъчност. Този вирус директно засяга миоцидните клетки на сърцето. Образуват се тромби в съдовете, които хранят мускулите на сърцето", обясни още проф. Начев.

„На третия месец след оздравяването е хубаво да се направи ядрено-магнитен резонанс, за да се види дали има някакви проблеми със сърцето. Препоръчвам на всички със сърдечносъдови заболявания, които нямат OVID-19, но имат оплаквания или влошаване на сатурацията, веднага да се консултират с лекар“, посочи проф. Начев в интервю за бТВ. Той заяви, че заради пандемията масово пациентите отлагат профилактичните си прегледи, а това води до влошаване на състоянието им.

Трудно е да се каже дали по-строгите мерки закъсняха. Аз съм привърженик на по-строгите мерки, защото е доказано, че с тях пандемията може да се ограничи, но трябва да се мисли и за икономиката, каза проф. Начев.  Според него в момента е постигнат баланс, но трябва да се увеличи контролът върху ограниченията.

„Ако гледаме математическите модели, чак в края на третата седмица трябва да има резултат от мерките“, каза проф. Начев и допълни, че в неговата болница има 30 легла и за момента няма недостиг на персонал. По думите му възнаграждението от 3000 лв. на месец за санитар е високо, спрямо това, което получават лекарите и медицинските сестри. Според него не трябва да се чакат здравни кризи, за да се вдигат заплатите на медиците.

 „Финансирането на здравеопазването е сбъркано – и по отношение на това какво плаща Касата, и по отношение на това защо го плаща, за отчетена дейност, която не се знае дали е извършена, а не за качествено свършена работа. Всяка година се покачват парите, които се наливат в здравеопазването, но те изтичат като вода в пясък“, коментира проф. Начев. Според него парите за следващата година, предназначени за борба с пандемията, няма да „изтекат“, защото са разписани стриктно правилата, по които ще се отпускат.

Проф. Генчо Начев, който е ученик на проф. Александър Чирков, заяви, че именитият лекар, когото България загуби миналата седмица, му е предал уроци не само в медицината, но и в живота. Той вярваше в доброто и в бъдещето на България, каза проф. Начев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай