Нови случаи на Делта варианта регистрираха у нас

Чрез целогеномно секвениране от ново поколение са били анализирани 81 клинични проби на пациенти с COVID-19

Нови случаи на Делта варианта регистрираха у нас | StandartNews.com

Нови случаи на Делта варианта на COVID-19 са били регистрирани в България.

Чрез целогеномно секвениране от ново поколение са били анализирани 81 клинични проби на пациенти с COVID-19.

При 79 от тях са били установени вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве, като 57 от тях са били на „Алфа” щама, идентифициран първо във Великобритания през миналата есен, а 22 са на „Делта” щама, открит в Индия през тази година.

Клиничните проби са били взети от пациенти с COVID-19 в периода 31 май - 30 юни 2021 г. и са били изпратени от 19 различни здравни заведения от 18 области на страната.

От новите случи с „Делта” варианта на коронавируса, 11 са регистрирани в София и околната област, 5 в Бургас, 3 в Благоевград и по 1 в Русе и Варна. А един от заразените е чужденец от Тунис.

Хоспитализирани са 5 от болните с „Делта” варианта на коронавируса, а 10 се намират под домашно лечение. Двама са починали. А двама са регистрирани като излекувани. За трима от заразените с „Делта” варианта, от Националния център по заразни и паразитни болести посочват, че нямат информация.

Установено е, че „Алфа” (B.1.1.7), „Бета” (B.1.351) и „Делта” (B.1.617.2) вариантите на SARS-CoV-2 са по-инфекциозни от първоначално възникналия вирус в Ухан, Китай, допълват от НЦЗПБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай