Петък,

Мисия възможна ли е безплатният PCR тест от джипи

От: Рачо Рачев -
176
Мисия възможна ли е безплатният PCR тест от джипи
A
A
A

Да се получи направление за безплатен PCR тест се оказва спорен казус през последните дни, след като стана ясно, че за целта трябва да имаме поне 5 от симптомите на коронавирус – температура, кашлица, силна отпадналост, загуба на вкус и обоняние, затруднено дишане, мускулни болки и кислородно насищане по-малко от 92%.

„Пациенти влизат в болница с по-малко симптоми. Ако чакаме петте симптома, ще бъде късно да ги отделим вкъщи, те ще са разнасяли заразата дълго време“, коментира пред бТВ д-р Гергана Николова, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

Тя уточни, че това предложение не е обсъждано с БЛС и прави издаването на направление за PCR тест от личните лекари почти невъзможно.

„Националната здравноосигурителна каса организира лотария – познайте пет симптома на COVID-19 и спечелете направление за PCR от своя лекар“, иронично допълни д-р Николова.

Тя обясни, че за електронно направление не е нужен интернет – пациентът получава код от общопрактикуващия лекар, който трябва да каже заедно с името си в лабораторията.

Лекарката призова хората преболедували COVID-19, които  отговарят и на други изисквания, да дарят плазма. Тя е нужна за тежко болните от коронавирус. Днес Центърът по трансфузионна хематология в София ще работи извънредно цял ден.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички