Неделя,

Маски с клапан и щитове не пазят от COVID-19

От: Рачо Рачев -
Маски с клапан и щитове не пазят от COVID-19
A
A
A

Американски изследователи доказаха, че нито лицевите шлемове, нито маските с клапан, служат за предотвратяване на разпространението на новия коронавирус и следователно широкото им използване от обществеността може да има неблагоприятни ефекти върху усилията за ограничаване на разпространението на пандемията от COVID-19, съобщава Дойче Веле.

Проучването, което има за цел да демонстрира ограничената полезност на шлемовете и маските с клапан, е проведено в лаборатория от изследователи от Факултета по инженерни и компютърни науки на Атлантически университет на Флорида (FAU ) и е публикуван този вторник в списание Physics of Fluids.

За да демонстрират, учените са използвали лазерно осветление и смес от дестилирана вода и глицерин, за да генерират синтетичната мъгла, пресъздаваща аерозолните капчици, които се издишват при кашляне или кихане.

Резултатите от проучването показаха, че макар че личните шлемове блокират първоначалното придвижване на струята, изхвърлените капчици се движат около козирката с относителна лекота и се разпространяват на голяма площ в зависимост от условията на околната среда.

От друга страна, симулациите с маска за лице, снабдена с клапан за издишване, показват, че голям брой нефилтрирани капчици преминават през маската, значително намалявайки нейната ефективност като средство за контрол на вируса.

В САЩ виждат нарастваща тенденция хората да заменят текстилната или нормалната хирургическа маска с прозрачни пластмасови шлемове или маски с клапани за издишване, казва Сидхарта Верма, водещ автор и професор в катедрата по океанско и машинно инженерство на FAU.

Въпреки това шлемовете за лице имат забележими пролуки по дъното и отстрани, докато маските с клапани ограничават въздушния поток, когато вдишвате, но позволяват на свободния въздух да излиза, обяснява Верма.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички