Кунчев не знае ще отворят ли кръчмите на 1 март

В момента сме в подножието на нова вълна, каза доцентът

Кунчев не знае ще отворят ли кръчмите на 1 март | StandartNews.com

„Нищо не може да променим с вълшебна пръчица. Знаем какви са нагласите спрямо ваксините на Балканите и те не са позитивни. Младите хора разсъждават по друг начин, но като цяло не знам до къде ще стигне обществото, докато вярва на лъжи за имунизацията. От север на юг и от запад на изток се засилва скептицизмът. Макар че има изключения като Франция. Ваксинационният план не е пред провал, а върви добре. До края на месеца ще получим 200 000 ваксини, а през март – общо 500 000. Провал ще е, ако имаме ваксини и личният лекар ни кани да се имунизираме, а като общество не го направим“.

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред БТВ.„Израел е по-особен случай. Там има групи, с които имат проблем – ортодоксалните евреи, които нямат доверие с ваксините. Тел Авив ще си реши проблемите, въпросът е и ние да вървим по този път. Най-големите ни доставки са от АстраЗенека. До месец ще имаме 4 вида ваксини с пристигането на „Янсен“.

В момента сме в подножието на нова вълна. Имаме увеличаване с 25% на случаите. Ако така се върви, до 4 седмици те може да се удвоят“, каза още доц. Кунчев. Той потвърди, че процентът се вдига и заради отварянето на училищата.

„В началото имаше фокусиране колко е опасен изборният процес. Ако спазваш елементарните изисквания, няма никакъв риск. Той е много по-голям при събиране с приятели, пазаруване в мола или в градския транспорт. У нас настъпва английският вариант. В Европа има едно задържане като цяло. В Чехия, Ирландия и Португалия положението е много тежко. С други думи, върви вълната на разпространение на коронавируса. Той не може да бъде спрян с гранични мерки.

"До 1 март има много време. Задържането на затворените заведения не може да продължи безкрайно. Не мога да ви кажа дали решението за тяхното отваряне през март може да бъде променено. Няколко дена преди това ще има пресконференция, на която ще бъде обявено окончателното решение. Има нещо интересно – на фона на тези 25% увеличаване на заразените имаме спад при броя на починалите. Освен това имаме скрита смъртност. Хора си правят тестове, но крият и умират вкъщи. Другата седмица броят на смъртните случаи ще достигне 10 000“, коментира експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай