Кой не може да се зарази с коронавирус?

Хората с определени генни мутации са защитени

Кой не може да се зарази с коронавирус? | StandartNews.com

Има хора, които немогат да се заразят с коронавирус. Това разкри руската Федерална служба по надзора върху правата на потребителите и благополучието на хората Роспотребнадзор. Позовавайки се на проведени в Русия генетични изследвания върху коронавируса, тя обяви, че хората с определени мутации в гените си не могат да се заразят с коронавирус, предаде съобщи ТАСС.

 "Учените са открили, че полиморфизмите (мутациите) в гена, кодиращ протеина ACE2, който коронавирусът използва за навлизане в клетките на дихателните пътища, може да улесни или затрудни попадането на вируса в клетките", се казва в съобщението.

Ведомството добавя, че реакцията към коронавируса може да се зависи и от разликите в гените на левкоцитите HLA (основен комплекс за хистосъвместимост). В допълнение, коронавирусът може да изостри хроничните заболявания, които впоследствие могат да доведат до увреждане.

"Постоянното влошаване на здравето поради коронавирусна инфекция е възможно при тежка съпътстваща патология. Коронавирусът може да се превърне в стимул за обостряне на много хронични заболявания, което може да доведе до инвалидност", отбелязват от ведомството. То също така съобщи, че американско проучване показва как човек, който е имал сезонен остра респираторна вирусна инфекция (ОРВИ), може да има антитела срещу коронавирус.

"Неотдавнашно проучване на американски учени показа, че след сезонен ТОРС човек може да придобие имунитет срещу инфекция с много коронавируси, включително SARS-CoV-2. Доколко обаче е ефективен такъв имунитет, изследователите все още не могат да кажат", се казва в съобщението.

 

В същото време няма научни доказателства, че болните от грип може да са имунизирани срещу коронавирус. Освен това Росподребнадзор отбелязва, че човек, който се е възстановил от коронавирусна инфекция и има антитела към нея, за известно време може да бъде носител на инфекция. Ето защо маските трябва да се носят от всички.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай