Коронавирус, причинявал пневмония още през 2017г.

Американски учени твърдят, че е възможно да съществува неизвестен досега тип коронавирус

Коронавирус, причинявал пневмония още през 2017г. | StandartNews.com

Американски учени твърдят, че е възможно да съществува неизвестен досега тип коронавирус, който вероятно е причинил редица случаи на пневмония при хора преди няколко години, съобщи ТАСС, позовавайки се на сп. "Сайънс".

Досега бяха известни седем вида коронавируси, заедно с най-новия SARS-CoV-2, който предизвика глобална пандемия.

Изследователите от университета на Охайо описват подробно друг вариант, който вероятно е причинил пневмония на осем деца в Малайзия през 2017 г. - 2018 г. Предполага се, че те може да са се заразили от кучета - поне това се доказва от приликите в генома на изследваните вируси.

Изследователите изтъкват, че все още не е възможно да се правят окончателни заключения. Те не са сигурни също дали споменатите случаи са причинени от изследвания коронавирус. Също така няма доказателства, че вирусът може да се предава по-нататък между хората.

Освен това досега изследователите са успели да постигнат оцеляването на вируса в кучешките клетки, но не и в човешки.

Подобни проучвания са правени и в университета на Флорида, където учените предполагат, че няколко случая на пневмония в Хаити през 2014-2015 г. са възникнали след инфекция с коронавирус, регистриран преди това при свинете. Смята се обаче, че той не може да се предава сред хората.

Новите коронавируси все още могат да представляват опасност, тъй като те са способни да мутират. И в двата случая учените подчертават, че дори потенциалната вероятност от предаване на коронавируси от домашни любимци на хора предполага необходимостта от ваксиниране на тези животни, в случай че инфекцията се разпространи и мутира.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай