Кантарджиев чака до 10 дни бум на заразени в София

Трябва да се спазват някакви мерки, но не бива да се прекалява, заяви професорът

Кантарджиев чака до 10 дни бум на заразени в София | StandartNews.com

Според проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, резултатът от снощните футболни емоции - прегръдки и целувки - ще се види до десетина дни. Професорът коментира поведението на феновете на финала за Купата на България.

"Опасно е. Тези, които са били на мач, когато се върнат вкъщи, да избягват една седмица най-малко тесния контакт с възрастните си родители, защото три категории хора трябва да се пазят в обществото - това са възрастните, над 60 години, които тежко карат заболяването. Втората много важна група, това са хората с хронични заболявания, а третата група, това са най-рисковите - хората с онкологични, хематологични заболявания и хората, които са с имунен дефицит", посочи професорът.

"Не бях на мача вчера, но нашият министър и министърът на спорта Красен Кралев са били, но го гледах по телевизията", уточни той.

"На този етап се радвам, че политиците се вслушаха - това през ред, а и през стол. Поне организаторите се постараха на създадат някаква организация, но при младите мъже емоцията надделява. Това, което предупредих, че когато се крещи, вика, пее, тогава заразяването е най-възможно, защото викайки и пеейки, се създава аерозол, който е опасен", предупреди той.

Според него българинът трябва да свикне с мисълта за коронавируса и да живее с него.

"Трябва да се спазват някакви мерки, но не бива да се прекалява, просто трябва да спазваме една мяра – не е най-разумното мъже да се целуват и прегръщат, но е разумно семейства да излизат, семейства да се срещат, но принципът винаги е – на открито.

Той обяви, че от епидемиологичните данни ще стане ясно как ще продължи футболното първенство у нас и дали то ще бъде доиграно, а и пред публика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай