Последните новини за вируса в Европа и САЩ

Заразените с коронавирус в света се увеличиха като брой с близо 92 000 за денонощие

Последните новини за вируса в Европа и САЩ | StandartNews.com

Заразените с коронавирус в света се увеличиха като брой с близо 92 000 за денонощие, сочат данните на Световната здравна организация. Според тях най-много регистрирани с Covid-19 има в Съединените щати, следвани от Испания, Италия, Великобритания, Германия, Франция, Русия, Турция, Иран и Китай.

От понеделник в Италия вече ще бъдат разрешени разходките в парковете и посещенията при роднини. Възобновява се работата и на магазините, но остава задължението за носене на предпазни маски и спазване на социална дистанция. Новите случаи на заразени и починали намаляват, въпреки, че  вчера страната прибави в черната хроника и 282 смъртни случая от последните месеци на хора, които не са били хоспитализирани.

Най-силно засегнати от пандемията остават Съединените щати, където общият брой на потвърдените случаи надвишава 1 милион и 100 хиляди. Това сочат данните на университета „Джонс Хопкинс“, според които починалите от Covid-19 са над 66 хиляди, от които 299 са смъртните случаи, регистрирани за последното денонощие в щат Ню Йорк.

А в Испания от вчера отпаднаха някои ограничения за излизане, но носенето на предпазни маски в обществения транспорт ще е задължително. От 4 май в страната започват работа ресторанти и кафенетата, които приготвят храна за вкъщи.

Франция пък удължи до 24 юли извънредното положение в здравеопазването. В предложението на правителството, което предстои да бъде обсъдено идната седмица се казва, че отмяна на мярката за здравната система ще бъде преждевременна и поражда риск от засилване на разпространението на коронавируса.

Увеличават се шансовете и Словакия да разреши на повече магазини да отворят врати следващата седмица, заяви премиерът Игор Матович, докато броят на нови случаи на коронавируса в страната се запазва нисък, предаде Ройтерс. Страната с население 5,5 милиона души регистрира 1407 случая на вируса, а броят на новите инфекции през изминалата седмица бе под 10 души дневно.

Словакия вече започна да смекчава някои ограничения. По-малките магазини, откритите пазари и ресторантите за храна за вкъщи получиха разрешение да заработят при първия от четирите етапи на плана за рестартиране на икономиката. Втората фаза се очаква да започне на 6 май и включва отваряне на фризьорските салони и тексиметровите услуги, възобновяване на религиозните служби и сватбите с ограничен брой участници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай