И пръстите на краката издават коронавирус

Усеща се като възпаление или парене в пръстите, което изчезва без специално лечение за две или три седмици

И пръстите на краката издават коронавирус | StandartNews.com

Оказа се, че и пръстите на краката издават коронавируса. На нов симптом се натъкнаха дерматолози от Масачузетската болница в Бостън - замръзнали пръсти на краката. Той се среща предимно при млади хора, съобщи ДарикНюз.

Усеща се като възпаление или парене в пръстите, което изчезва без специално лечение за две или три седмици.

Това е кожен обрив, известен като перниоза или еритема пернио, който се появява по-често през зимата поради ниските температури. Но тази година той започва да се появява и от пролетта предимно сред млади хора.

Естер Фрийман, дерматолог от Масачузетската болница в Бостън, алармира за това още през април във в. Washington Post след няколко сходни спешни повиквания, свързани с петна по пръстите на краката. Накрая се оказа, че много от сигнализиралите пациенти се оказаха с положителни проби за коронавирус. Повечето от пациентите с т. нар. „COVID пръсти“ са били без симптоми или са имали леки симптоми. Почти всички са били деца или младежи на възраст между 20 и 40 години, група, която не е изложена на риск и има по-силен имунен отговор срещу коронавируса.

„Повечето от пациентите бяха млади, здрави и имаха доброкачествено клинично протичане“, каза Фрийман, която също е изследовател в медицинското училище на Харвардския университет. В допълнение тя добави успокояващо: „Не искам хората да мислят, че ако имат лилави петна по пръстите на краката, ще попаднат на респиратор в интензивно отделение. Данните показват, че не става дума за такива последици“.

Вирусните обриви обикновено не са нормални и кожните промени често са индикатори за някое заболяване на организма. Тези обриви на пръстите на краката обаче са изненадали изследователите.

Според доклади и проучвания първите случаи се появяват около април. Една от първите информации в началото на същия месец е от група френски дерматолози, които предупреждават за „псевдо измръзване“ в крайниците.
По същото време списанието на Американската академия по дерматология съобщава за наличието на лилави лезии на стъпалото на млад белгиец, който е бил с положителен тест за коронавирус, като също е имал и по-типични за COVID-19 симптоми като суха кашлица и лека температура.

„Истината е, че никой засега не знае защо става това и защо се проявява в пръстите на ръцете и краката“, каза Ебинг Лаутенбах, ръководител на отдела по инфекциозни болести в Медицинския факултет „Перелман“ в Университета в Пенсилвания.

Към момента една от теориите е, че някои смъртни случаи от COVID-19 се дължат на проблеми с възпаления и проблеми със съсирването. Авторитетното медицинско списание The Lancet публикува в статия, че вирусът може да атакува тънък слой клетки, който покрива стените на съдовете и това може да доведе до обриви и проблеми със съсирването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай