Епидемиолог: Трябва да сме готови за много случаи

Оттук-нататък вниманието трябва да бъде насочено към хората с тежка пневмония

Епидемиолог: Трябва да сме готови за много случаи | StandartNews.com

Българите трябва  да бъдем готови в следващите седмици да се срещнем с голям брой случаи. Проблемът не е само в бройката, а в подбора на пробите. Зависи в каква общност ще попаднеш - възможно е да не са положителни, докато в съседната да бъдат положителни, обясни в сутрешния блок на БНТ епидемиологът д-р Мира Кожухарова.

"Факт е, че случаите, които се появиха, с изключение на един, са случаи на хора, които не са пътували, не можеш да предполагаш, че са пътували някъде и са имали контакти с пътували хора", каза тя.

"Изцяло поддържам обръщението на ръководителя на Националния щаб и това ми дава по-голяма увереност в този период. Аз видях, че държавата е влязла в своята роля. Това, че има Национален щаб, който действа, ни дава увереност, че е има ред. Виждането ми по отношение на реда е, че дори да не ти харесва, той е в пъти по-добър от безредието", посочи Кожухарова.

Според нея ние не сме загубили много време. "Ситуацията е много динамична, трудно е да я догониш. Общо взето нещата правилно започнаха. Те са и така описани в плановете за грипна пандемия. Такива планове са правени още 2007-2008 година, колегите са запознати с тях".

Тя припомни, че Националният щаб отговаря на национално ниво и поема отговорност за всяко едно свое разпореждане, но не по-малка е нашата отговорност, спазвайки разпорежданията, предпазвайки себе си, да предпазваме хората около себе си. "Така че всеки има своята отговорност и трябва да си я поеме", допълни епидемиологът.

Според нея оттук-нататък вниманието трябва да бъде насочено към хората с тежка пневмония, защото при тях е много вероятно да се касае за тази инфекция и не е важно дали са пътували, защото вирусът вече е сред нас. "Ние виждаме разпространението на тежките форми, не виждаме масовото разпространение на вируса, защото младите хора го изкарват безсимптомно или с леки симптоми".

Тя допълни още, че човек, изкарал веднъж коронавирус, придобива имунитет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай