25 мобилни екипа ще ваксинират в отдалечените места

Почти 30 000 са имунизирани в последните 3 дни, обяви министър Ангелов

25 мобилни екипа ще ваксинират в отдалечените места | StandartNews.com

Близо 30 000 ваксини са направени през последните три дни в страната, стана ясно на съвещание при премиера Бойко Борисов с Националния оперативен щаб. От Щаба отчитат изключително голям интерес за ваксиниране сред гражданите, след като в почивните дни се осигуриха зелените коридори за всички категории. 

Здравният министър Костадин Ангелов отбеляза, че от днес и личните лекари вече ще ваксинират. Прави се и организация за доставки на ваксини и до малки отдалечени населени места:

„От днес в страната тръгват и мобилни екипи в отдалечените населени места. Такива екипи ще бъдат създадени на централно ниво и ще бъдат на разположение на всички кметове в местата, където личните лекари не могат да стигнат“.

25 мобилни екипа в цялата страна започват от днес да ваксинират желаещи в малките и отдалечените населени места.

На министъра на вътрешните работи премиерът разпореди: 

„Полицията, Пожарната, Гранична (полиция б.р.) - в труднодостъпните райони. Линейките, които са ни „4 по 4“ – организирате екипи и в най-отдалечени, най-малки 10, 5, 17 – колкото има желаещи, трябва да бъдат ваксинирани! Да няма разлика между големи и малки, и отдалечени населени места. Тази организация искам да се създаде и да се действа на максимални обороти“.

Борисов забрани на здравните власти да говорят за отделните видове ваксини, като припомни, че всичките са минали контрола на Европейската агенция по лекарствата.

„От най-свирепата - това е Европейската агенция за лекарствата, където няма компромис! Така че, която и да се сложи, все е добра! Доказано е, че и трите са добри, или петте! 18 милиона ваксини сме платили реално, така че ще има за всички! Мисля, че можем да минем по 15-20 000 на ден след като се включат сега и личните лекари и много разчитаме и на тях, и ваксинираните, за да можем да не дадем да се вдигне вълната повече и да живеят хората в страх“.

Председателят на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски отчете ръст от 11,3% на настанените в лечебни заведения пациенти с коронавирус за седмица:

"Почти същият процент - 11.1% е увеличението и в интензивните отделения - от 289 на 321. Оттук се наблюдава устойчива тенденция към повишаване, но ненадхвърляща капацитета на болниците. Седмичната заболеваемост също има ръст с 11.6% от 160 на 100 000 на 186 на 100 000. Това, което трябва да се отбележи също, че има намаление на смъртността с минимален процент от 7.61 на 100 000 на 7.52 на 100 000".

От днес започва и имунизация при личните лекари. В масовата ваксинация в София се включват и общинските диагностично-консултативни центрове, съобщават от пресцентъра на Столичната община. В пет общински ДКЦ е създадена организация за извършване на имунизации на всички желаещи. Това са поликлиниките, 11-и, 12-и, 13-и, 24-ти и 25-и ДКЦ, където са разкрити кабинети за ваксинация. През вчерашния ден в трите многопрофилни общински болници - Първа, Втора и Пета градска, както и в 12-и ДКЦ са имунизирани 336 души. Във Втора и Пета градски болници продължава поставянето на ваксини и на записалите се граждани от третата фаза на националния план за имунизация срещу Covid-19. 

Почти 2000 души са били ваксинирани пред "Пирогов" през почивните дни, съобщи  директорът на болницата проф. Асен Балтов. От 13.00 часа пред болницата ще се осигури зелен коридор за желаещите да се имунизират. Новите случаи на заразени с коронавирус в страната са 227 или 8,1 % от направените 2792 теста. За изминалото денонощие са починали 15 души, а са излекувани 114. 

Още по темата: Борисов: Ако трябва, и БТР-и ще разнасят ваксините

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай