Вторник,

Жестока зима очаква руснаците в Украйна. Говори наш журналист

От: Иван Ангелов, кадър Нова ТВ -
2824
Жестока зима очаква руснаците в Украйна. Говори наш журналист
A
A
A

Войната след края на зимата може да се окаже с положителен резултат за Украйна. Такова мнение изрази журналистът от разследващото издание Bellingcat Христо Грозев в интервю за Нова телевизия.

“Руските военни се оплакват от липсата на топли дрехи и оборудване, затова те молят хората да ги подпомогнат. Очевидно има големи проблеми с логистиката и финансирането на руската армия, и с корупцията, която води до липсата на такива базисни неща”, обясни Грозев. “От друга с Украйна продължава да получава помощи за нелетални оръжия и инструменти. Въпросът е дали този гамбит, който Русия в момента играе с газовите заплахи, ще доведе до спиране не потока от помощ през зимата. Това е основният фактор”, допълни той.

Прогнозата му е, че ако продължат потоците от оръжия и нелетална техника към Украйна, е възможно Украйна да спечели войната и да си върне териториите до началото на пролетта.

Според информирани източници, задачата на Путин е да се съберат около 50-60 000 нови войници, каза още журналистът. “Към момента има около 5 частни компании, които се занимават с набирането на войници. Хората, които са наети като наемници от затворите до сега са около 5000 души”, поясни Грозев.

По думите му през последните няколко седмици има вътрешна борба в Русия между крайно десните и националистически сили, които искат да има мобилизация. “Това засега не е в интерес на Путин, тъй като в големите градове живеят в илюзия, че война няма. Войната се чувства в Далечния изток, в бедните региони, откъдето идват най-много от войниците на контрактна основа”, обясни той и допълни, че това, което виждаме в момента е скрита мобилизация, а именно набирането на затворниците с тежки присъди, срещу обещание след 6-месеца участие във войната, то да им бъде опростено.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com