Защо Рогозин плаши "страхливите българи" със Сатаната?

Огромната мощ на тези руски ракети е нож с две остриета, изтъква американски аналитик

Защо Рогозин плаши "страхливите българи" със Сатаната? | StandartNews.com

"Какво е доброто в "Сармат" ли? Тя няма да иска разрешение за прелитане от страхливите българи, отмъстителните румънци и черногорците, които предадоха общата ни история. Нито пък от всякаквите там шведи."

Това написа в Туитър шефът на руската космическа агенция "Роскосмос" Дмитрий Рогозин и наля масло в огъня на обтегнатите отношения между София и Москва. Постът на ексцентричния 58-годишен бивш вицепремиер беше реакция на новината от неделя, че България, Северна Македония и Черна гора са затворили небето си за самолета на руския министър на външните работи Сергей Лавров, който трябваше да посети Сърбия. Той трябваше да се срещне в Белград с президента Александър Вучич, външния министър Никола Селакович, председателя на парламента Ивица Дачич и сръбския патриарх Порфирий, пише "Марица" в свой анализ.

Думите на Рогозин са първата директна заплаха, отправена от Москва към България от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. RS-28 Sarmat, известен като "Сатана II", e супертежка междуконтинентална балистична ракета, която може да носи повече от десет ядрени бойни глави. Обсегът ѝ е 18 000 км, което ѝ позволява да поразява цели в САЩ и цяла Европа. Последното успешно изпитание на ракетата бе през април, когато бе извършен пуск от силоз на космодрума Плесецк. Засега обаче още не е въведена на въоръжение в руската армия.

Рогозин, който минава за приближен до президента Владимир Путин, е известен с пиперливия се език. Миналия месец той написа пак в Туитър, че при ядрена война Русия ще унищожи страните от НАТО за половин час.

В Белград обявиха ситуацията с недолетелия Лавров за политически трилър, а в Кремъл видимо се ядосаха на трите балкански държави. 

"Държавите от ЕС и НАТО затвориха въздушното пространство. Това е още един затворен канал за комуникация", възмути се и говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.  

"Днешният демарш, естествено, не опира до самолета. Той е насочен срещу Русия като държава и срещу Сърбия като държава. Реакцията, надявам се, ще е съвместна и крайно твърда, във формат не само на дипломатически протести, но и на конкретни практически ответни действия. Да не вземе да им стане навик", написа Константин Косачов, зам.-председател на Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент.

Той не се съмнява, че колективният отказ на трите страни да пропуснат самолета на Лавров за Сърбия не е тяхно решение. "С влизането си в НАТО всичките три страни изгубиха суверенитета си сериозно и задълго, а Евросъюзът за тях - било за членките, било за кандидатките, е само прикритие на това позорно обстоятелство. 

Става дума за натовски демарш и без САЩ той не би бил възможен. 

С пряката си намеса в двустранните работи на две суверенни европейски страни, нечленуващи в Алианса - Русия и Сърбия, НАТО се опитва да заграби и да си подчини останалата част от Европа. Следва глобализация на Алианса към останалия свят, където Китай е стратегическа цел номер две след Русия. Към погребалната бригада в лицето на Великобритания, Полша, трите балтийски страни и Чехия сега се присъединиха България, Черна гора и Северна Македония. Гробари на истинската европейска мечта", заяви още руският депутат.

От нашето Mинистерство на външните работи обясниха, че няма как да пуснат самолета с Лавров, защото той е включен в черния списък на Брюксел. Дипломат №1 на Кремъл е под номер 670 в списъка с физически и юридически лица, обект на ограничителни мерки на Европейския съюз, считано от 25 февруари 2022 г. Още повече че подобно на повечето страни от ЕС, България затвори небето си за руски самолети веднага след началото на агресията в Украйна.

Кремъл видя враждебен акт, Лавров ни се разсърди.

Руският външен министър Сергей Лавров определи като "безпрецедентно" решението на България, Северна Македония и Черна гора да блокират преминаването на самолета на руска официална делегация през въздушното им пространство, с което бе осуетено планираното му посещение в Сърбия.

"Случилото се, разбира се, е абсурдно и аз разбирам интереса ви към оценката на тези възмутителни действия", заяви руският дипломат №1 по време на пресконференция по актуални въпроси.

По думите му, Москва досега не е получила официални обяснения от държавите, които отказаха преминаването на самолета на руската делегация.

"Зная, че ще последват много обяснения, каквито досега не сме чули. Страните, които отказаха разрешение за полета, ще кажат, че така са им наредили от ЕС и НАТО. А те на свой ред ще обясняват, че държавите са взели сами решенията си", добави Лавров.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, от своя страна, определи решението на трите държави като "враждебно действие". Той подчерта, че подобни действия водят до проблеми с графика на дипломатическите срещи на високо ниво, но няма да попречат на Москва да продължи да поддържа контакти с приятелските страни.

Новата "Сатана" можела да изтрие Украйна от картата

Ракетите "Сармат", с които Русия превъоръжава своите стратегически ядрени сили, са истинско оръжие на Съдния ден, но огромната им мощ е и нож с две остриета, твърдят експерти.

Москва планира до есента да постави на бойно дежурство десетки такива ракети с височината на 14-етажна сграда и тегло 208 тона. Само един "Сармат" може да превърне всеки враг в радиоактивна взривна яма, закани се наскоро шефът на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин. 

В средата на май той заяви пред ученици и студенти, че новата ракета може да унищожи половината крайбрежие от континента, който Русия сметне за враждебен. А седмица по-рано Москва заплаши да заличи Украйна от картата.

Междуконтиненталните балистични ракети "Сармат", тествани на 20 април, нямат аналог в света и още дълго време няма да имат. Те могат да преодоляват всички системи за противоракетна отбрана, заяви след пуска президентът Владимир Путин. По думите на Рогозин, Русия планира да произведе засега 46 ракетни комплекса "Сармат".

На Запад наричат новото супероръжие "Сатана-2", като наследник на "Воевода" - основния за момента носител, с който разполагат руските стратегически ракетни войски.  

"Сарматите" носят разделящи се бойни глави - до 7 маневриращи блока с индивидуално насочване. Твърди се, че ракетата може да пренесе 10 бойни ядрени блока с общо тегло до 10 тона на 18 000 км. Според открити източници мощността на бойната им част достига 8 мегатона тротилов еквивалент. 

Вместо тази бойна част на тях може да се монтира хиперзвуков блок "Авангард" със скорост 28 пъти надхвърляща скоростта на звука. Много от системите на НАТО няма как дори да го "забележат". Днес "Сарматите" са ракети на Съдния ден, коментира военният аналитик Юрий Кнутов. 

Според високопоставени източници на украински медии разузнаванията на САЩ, Великобритания, НАТО и ЕС са предупредили украинския президент Володимир Зеленски, че Москва може да удари "Киев" със "Сармат" в неядрен вариант.

Командващият ракетните войски със стратегическо предназначение генерал-полковник Сергей Каракаев подчертава наред с други специалисти, че новите ракети могат да летят и през Северния, и по "незащитено по принцип" трасе през Южния полюс. 

"Сарматите" имат осезаеми недостатъци, които могат да намалят впечатлението от ударната им сила, коментира обаче наблюдателят на американското сп. "Попюлар меканикс" Кайл Мизоками. Огромната мощ на тези руски ракети е нож с две остриета, изтъква аналитикът. Защото при механична повреда, която би осуетила изстрелването на някой "Сармат", целият му заряд ще си остане в Русия, обяснява той.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай