Руската дума каза "да" за анексираните територии

Външните им граници стават държавни граници на Руската федерация

Руската дума каза "да" за анексираните територии | StandartNews.com

Държавната дума на Руската федерация единодушно ратифицира четирите договора за присъединяването на четирите украински области - т. нар. Донецка и Луганска народни републики, както и Херсонска и Запорожска област, към Русия.

В анексираните територии бяха организирани референдуми, които Киев и Западът осъдиха като произведени в условията на принуда и нелегитимни.

Изборите за депутати от новите руски региони ще се проведат по време на вота за следващия състав на Думата, каза председателят й Вячеслав Володин.

Договорите бяха подписани на 30 септември на тържествена церемония в Георгиевската зала на Кремъл от руския президент Владимир Путин и назначените от Москва ръководители на четирите украински района.

В договорите се уточнява, че границите на новите субекти на Русия ще се определят от границите на териториите, които "са съществували към деня на образуването им и приемането им в Русия", а външните им граници стават държавни граници на Руската федерация.

В документите също се предвижда от деня на присъединяването на четирите субекта да бъдат образувани две нови републики и две нови области в състава на Русия, които ще запазят сегашните си названия, а ръководителите им ще получат статут на губернатори, посочва ТАСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай