Петък,

Прогноза: Путин с план Б. Променя тактиката на войната

От: стандарт -
13169
Прогноза: Путин с план Б. Променя тактиката на войната
A
A
A

След като не успя да превземе Киев, руският президент Владимир Путин е принуден да промени тактиката си във войната с Украйна и преминава към план Б – стратегия за „защита на основните териториални цели“, търсейки подходящи лостове, които да принудят Украйна да се съгласи с исканията на Москва. Това съобщиха неназовани висши американски служители, цитирани от The Wall Street Journal (WSJ).

Един от събеседниците на изданието каза, че предвид получените данни ефективната защита на въоръжените сили на Украйна е накарала Путин да коригира тактиката си.„Сега руският президент иска да принуди Киев да приеме претенциите на Русия към южните и източните територии на Украйна. Така Русия иска да създаде „сухопътен коридор“ между западната част на страната и Крим, окупиран през 2014 г., както и да разшири контрола над Донбас“, казва US източникът.

По думите му в същото време Путин ще продължи военния си натиск, по-специално обстрела на градове, надявайки се, че това ще принуди украинския президент Володимир Зеленски да се откаже от надеждите да влезе в съюз със Запада и да се съгласи с неутрален статут и други искания от страна на Кремъл.

Ако исканията на Путин не бъдат изпълнени, тогава, според американските представители, Руската федерация ще се опита да запази цялата територия, окупирана от редовните си войски в Украйна, и ще продължи да ескалира напрежението в страната.

„Въз основа на нашите военни оценки изглежда, че Путин се връща към т. нар. „тактика на блокадата“, каза друг американски служител.

Според него за гражданите в обсадените градове това означава седмици, а вероятно и месеци, ракетни и артилерийски атаки на руската армия.

„САЩ се съмняват, че Путин ще може да превземе Киев с такава съпротива от украинското общество, каквато има сега, освен ако не събере достатъчно войски“, казва още американският информатор.

The Wall Street Journal отбелязва, че тълкуването на стратегията на Путин не е резултат от официална оценка на разузнавателните им агенции, а само от гледна точка на някои служители с достъп до класифицирана информация.

Те не гарантират, че тази стратегия непременно ще влезе в действие.Бившият високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ Даниел Фрид отбеляза, че „целта на Путин да завземе Украйна не се е променила, „променила се е само тактиката му“.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията