Пробив! Киев и Москва обсъждат план за мир с 15 точки

Русия готова да изтегли войските си, ако Укракйна се откаже от НАТО и признае Крим

Пробив! Киев и Москва обсъждат план за мир с 15 точки | StandartNews.com

Русия и Украйна са постигнали съществен прогрес по мирен план с 15 точки, съобщи „Файненшъл таймс”.

В документа е предвидено оттегляне на руските войски, ако Киев признае неутралитет и ограничи въоръжените си сили, пише изданието, позовавайки са на източници сред преговарящите.

За пръв път предложението е било обсъдено в понеделник. В документа се посочва, че Украйна трябва да се откаже от амбициите си да стане член на НАТО. Освен това Киев трябва да обещае, че няма да предоставя територията си за бази на чуждестранни сили като Великобритания, САЩ и Турция,  или да приема оръжие от тях в замяна на защита.

Двама от участващите в преговорите посочват, че една от 15-те точки в мирния план включва и гаранции за руския език в Украйна, където той е широко разпространен, въпреки че украинският е  официален. Русия представи инвазията като опит да защити рускоговорящите в Украйна от това, което твърди, че е „геноцид“ от страна на „неонацисти“.

Най-голямото препятствие остава искането на Москва Киев да признае анексирането на Крим през 2014 г. и независимостта на двете самопроъзгласили се държави, което Украйна категорично отказва да направи. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай