Мощна руска атака парализира електроснабдяването в Украйна

Нападнати са два ТЕЦ-а, принадлежащи на украинския енергиен доставчик ДТЕК

Мощна руска атака парализира електроснабдяването в Украйна | StandartNews.com

Източник: УНИАН

Русия извърши "масирана атака" срещу Украйна през нощта, насочена срещу обекти на енергийната инфраструктура в цялата страна, съобщиха тази сутрин украинските власти, цитирани от Франс прес.

"Врагът отново атакува енергийната ни инфраструктура", заяви в Телеграм украинският министър на енергетиката  Херман Халушченко. Атаките са насочени към "производствени съоръжения и електропреносни системи" в Киевска, Харковска, Запорожка и Лвовска област, добави той.

Нападнати са два ТЕЦ-а, принадлежащи на украинския енергиен доставчик ДТЕК, съобщи компанията в Телеграм днес без да уточнява местоположението им.

За да осъществи "масираната си атака" срещу Украйна, Москва е използвала крилати ракети и ирански дронове "Шахед", се посочва в ежедневния доклад на украинския Генерален щаб, публикуван във Фейсбук. Според армията Украйна е успяла да унищожи 37 от 40-те безпилотни самолета, изстреляни срещу нея.

В град Харков и околностите му Москва е нанесла "най-малко 10 удара по жизненоважна инфраструктура", заяви Олег Синегубов в Телеграм, без да споменава за жертви.

200 000 души обаче са останали без ток в Харковска област вследствие на руските атаки, съобщи Олексий Кулеба, заместник-началник на канцеларията на украинския президент, цитиран от Ройтерс.

Според кмета на Харков Игор Терехов и регионалната полиция руската армия е използвала ракети, за да нанесе удар по втория по население град в Украйна.  "Съдейки по това, към което се стреми руският агресор, в Харков са възможни проблеми с енергийните доставки. Метрото ще бъде затворено през следващите няколко часа, така че планирайте съответно пътуването си", написа кметът сутринта в социалните мрежи.

Областният управител добави, че се предприемат действия за справяне с прекъсването на електрозахранването.

Киевска област е била подложена на "масирана атака" с дронове и ракети, съобщи ръководителят на местната военна администрация Руслан Кравченко. Нападнат е "обект от критичната инфраструктура", добави той, без да предостави повече подробности.

В южната област Запорожие губернаторът Иван Федоров съобщи за "масирана атака" с използване на ракети, която е причинила щети на енергийна инфраструктура.

Силите за отбрана на Южна Украйна съобщиха Телеграм, че на територията на енергийна инфраструктура в Одеска област е избухнал пожар, причинен от паднали отломки от дрон.

Малко преди 08:00 ч. местно време (05:00 ч. по Гринуич) на територията на Украйна беше отменена въздушната тревога.

От няколко седмици Русия бомбардира енергийната инфраструктура на Украйна, особено в района на Харков, което доведе до прекъсвания на електрозахранването, припомня АФП. Вчера при нощни нападения в Харковска и Одеска област бяха убити 7 души и засегнати два енергийни обекта, което доведе до прекъсване на електрозахранването в двата района.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай