Лавров посочи защо няма скоро да свърши конфликтът в Украйна

Западът игнорира инициативите на развиващите се страни, оплака се още той

Лавров посочи защо няма скоро да свърши конфликтът в Украйна | StandartNews.com

Украинският конфликт няма да приключи, докато Западът не се откаже от натрапчивата идея да нанесе стратегическо поражение на Русия чрез Киев, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за индонезийския вестник "Компас".

"Защо въоръжената конфронтация в Украйна не спира? Отговорът е много прост - тя ще продължава, докато Западът не се откаже от плановете да запази господството си и от натрапчивата мисъл да нанесе стратегическо поражение на Русия с ръцете на киевските си марионетки. Засега няма признаци за промяна в тази позиция и виждаме как американците и техните васали продължават трескаво да наливат оръжия в Украйна и да подтикват Володимир Зеленски да продължава бойните действия", каза пред вестника Лавров, цитиран от ТАСС.

Руският външен министър отбеляза, че Западът игнорира инициативите на развиващите се страни, "включително предложенията на индонезийския президент Джоко Видодо, който при посещението си в Москва на 30 юни 2022 г. изтъкна необходимостта от прекратяване на огъня, от хуманитарна помощ и продоволствена сигурност и изрази готовност да "установи комуникация" между лидерите на Русия и Украйна".

Лавров припомня, че за уреждането на украинската криза е говорил в началото на юни и индонезийският министър на отбраната. "Думите му обаче веднага бяха посрещнати враждебно от Киев: "Сега не са нужни никакви посредници", допълни той.

Киев отхвърли индонезийския план от няколко точки, който включваше призив за създаване на демилитаризирана зона, като отново заяви, че Русия трябва да изтегли войските си от Украйна, припомня Ройтерс.

Лавров пристигна днес в индонезийската столица Джакарта, за да участва в срещи, свързани с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН). Визитата му ще продължи до 14 юли. Очаква се той да вземе участие в годишната Източноазиатска среща на върха, както и в Регионалния форум на асоциацията в петък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай