Илон Мъск потопил "Москва"! Кремъл взема ответни мерки

Русия няма да милитаризира космоса, но няма и да позволи на други да го правят

Илон Мъск потопил "Москва"! Кремъл взема ответни мерки | StandartNews.com

Спътникът "Старлинк" на SpaceX, собственост на Илон Мъск, разгневи Русия, тъй като бе съобщено, че чрез сателита е насочен огънят по крайцера "Москва", който потъна в четвъртък, и така корабът е бил потопен. Това сочат нови данни на Генералния щаб на Руската федерация.

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев е наредил спътникът "Старлинк", разположен над територията на Русия и Черноморския басейн, да бъде унищожен, за да се гарантира сигурността на всички части, участващи в "специалната военна операция", предава Republic World.

Освен това той заяви, че Русия няма намерения да милитаризира космическото пространство, но няма и да позволи на други да го правят. Медведев уточни, че ще предприеме действия срещу всеки с подобни опити.

Командирът на военния черноморски флот на Русия И. В. Осипов ще бъде отстранен, посочват от Държавната дума.

Русия обяви, че корабът е бил повреден след пожар, въпреки че Украйна си приписва заслугите за потъването му. Според руското министерство на отбраната плавателният съд е бил теглен на буксир в четвъртък към пристанището в Севастопол, когато бурното море е причинило потъването му.

Първоначално пък бил повреден от пожар, предизвикан от цигара, който причинил експлозия на боеприпасите. На свой ред Кремъл обяви, че целият екипаж по-късно е бил евакуиран на близките руски кораби в Черно море. Русия не предостави повече подробности.

Киев обаче твърди, че нейни ракети “Нептун”, модел от съветско време, украинско производство, са поразили военния кораб - нещо, което Москва яростно отрича.

Загубата на флагманския кораб на руския Черноморски флот, когото украински моряци напсуваха при атака срещу Змийския остров, е огромна победа за Киев, както и още една смущаваща загуба за армията на Путин, отбелязват експерти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай