Тримата шпиони предавали за Кремъл от къща за гости

Издала ги сателитна чиния, обърната в грешна посока

Тримата шпиони предавали за Кремъл от къща за гости | StandartNews.com
  • Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова може да отнесат до 14 години затвор в Англия
  • Издала ги сателитна чиния, обърната в грешна посока

 

Шпионски скандал разтърси България. Трима нашенци, заподозрени в шпионаж в полза на Русия, са били задържани във Великобритания в рамките на широкообхватно разследване в сферата на сигурността, предаде първо Би Би Си. Твърди се, че те са работили за руските служби за сигурност.

Срещу тях са повдигнати обвинения в притежание на документи за самоличност, които смятали да използват "неправомерно", знаейки, че са фалшиви. Става дума за паспорти, лични карти и други документи от Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

Тримата обвиняеми са били арестувани по силата на Закона за служебната тайна от детективи от отдела за борба с тероризма на лондонската Столична полиция, която отговаря за шпионажа на национално ниво.

Арестуваните са 45-годишният Орлин Русев от Грейт Ярмут, Норфолк, 41-годишният Бисер Джамбазов от Хароу в северозападен Лондон и 31-годишната Катрин Иванова, която е регистрирана на същия адрес в Хароу. За тримата се знае, че са работили и живеели във Великобритания от години.

Русев имал бизнес контакти в Русия. Той пристигнал във Великобритания през 2009 г. и работил в продължение на три години в сферата на финансовите услуги. Според онлайн профила му в LinkedIn след това той придобил компания, свързана с прехващането на комуникации и електронни сигнали. В профила му има и информация, че е бил съветник в българското министерство на енергетиката.

Бивши съседи в Хароу описват Джамбазов и Иванова като двойка. Джамбазов работел като шофьор в болници, а в онлайн профила на Иванова в LinkedIn пише, че тя е била лаборантка в частна здравна фирма.

Двойката, която се е преместила във Великобритания преди около десет години, е ръководила обществена организация, предоставяща услуги на български граждани, включително запознаване с "културата и нормите на британското общество". По информация от български държавни документи в интернет те са работили и за избирателни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български граждани, живеещи в чужбина.

Агенция Ройтерс цитира лондонската полиция, според която на 8 февруари са били задържани общо петима души по подозрение, че са нарушили закона за държавната тайна. Впоследствие на трима от тях - Русев, Джамбазов и Иванова, са повдигнати обвинения за нарушаване на Закона за личните документи от 2010 година. Сред останалите задържани са неназовани 32-годишен мъж и 29-годишна жена, живеещи съответно в Централен и Северен Лондон, посочва телевизия "Скай нюз".

  • Очаква се тримата обвиняеми да бъдат изправени пред съда в Лондон през януари

идната година. Те не са се признали за виновни.

И петимата заподозрени в нарушаване на Закона за държавната тайна по-късно били освободени под гаранция, въпреки че преди това Би Би Си съобщи, че Русев, Джамбазов и Иванова остават в ареста. Правоохранителните органи подчертават, че на 31 юли в съд Лондон е имало съдебно заседание по делото за фалшифициране на документи. Полицейското разследване за евентуално нарушение на закона за държавната тайна продължава.

Съседи от домове на предишни адреси на двойката разказват пред Би Би Си, че българите им носели сладкиши като подаръци. Съседите им в Хароу казват, че детективите доста време претърсвали техния дом, като полицейското присъствие е било видимо в продължение на повече от седмица.

Отделът на полицията за борба с тероризма казва, че отделя все повече време за разследване на подозрения за държавни заплахи и шпионаж, особено свързани с Русия. Опасенията в тази сфера са следствие от придобили известност случаи от последните години, свързани с операции на руското разузнаване във Великобритания.

  • Британски и американски медии коментират

Британски и американски издания коментираха информацията за широкообхватното разследване за шпионаж в полза на Русия и за задържаните петима души, сред които има и трима българи. 

Ако Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова бъдат признати за виновни по Закона за личните документи от 2010 година, могат да бъдат осъдени на до 10 години затвор.

Ако обаче бъдат осъдени по Закона за служебната тайна, присъдите им могат да нараснат до 14 години, пише американското сп. "Форин полиси".

"Това далеч не е първият опит на Лондон да противодейства на опитите за руски шпионаж", съобщава още изданието. Миналия месец британският премиер Риши Сунак подписа нов закон за националната сигурност, който затяга наказателното производство и инструментите за разследване срещу лица, обвинени в шпионаж.

Според в. "Таймс" българите са се представяли за журналисти от американски телевизии. Разследващи от Скотланд Ярд са открили у тях фалшиви журналистически карти и дрехи с логото на "Дискавъри " и "Нешънъл джиографик", допълва вестникът. Заподозрените са използвали тези средства за прикритие, за да "провеждат разузнавателни операции в Лондон, Германия и Черна гора".

"Все още много неща за тримата български граждани остават неясни... Срещу тях са повдигнати обвинения, но съдебният процес е насрочен чак за януари. Към момента те не са се признали за виновни, а британските власти не са оповестили подробности за обвиненията", пише в. "Гардиън".

"Дейли мейл" пък разговаря с бивши съседи на задържаните. Джамбазов и Иванова се местят във Великобритания преди около 10 г. и малко след пристигането си в наемат апартамент в Нортолт, Западен Лондон. Русев също е посочен като обитател на имота по това време, пише изданието. Бивш съсед разказва пред "Дейли мейл", че Джамбазов се е представил за служител на Интерпол и е поставил камера пред имота. Не след дълго той е монтирал и сателитна чиния, "насочена в различна посока от всички останали".

"Често виждахме при тях да влизат и излизат различни хора", разказва друг съсед, който си е помислил, че жилището е отдавано за краткосрочен наем. 

Традиционно и трите основни руски служби за сигурност - Федералната служба за сигурност, Службата за вътрешно разузнаване и Главното разузнавателно управление, изпращат свои агенти в чужбина под дипломатическо прикритие, пише в. "Гардиън". Москва е използвала и оперативни работници, представящи се за руски бизнесмени, туристи или журналисти.

Войната в Украйна направи всичко това много по-трудно, коментира изданието. Според изчисления на Центъра за стратегически и международни изследвания през първите три месеца след началото на военните действия от руските посолства са били изгонени над 450 дипломати. В повечето случаи става въпрос за дипломатически представителства в Европа.

"След началото на войната настъпи съдбоносен момент за руската разузнавателна система предвид всички експулсирания. Те трябваше да прибягнат до други средства", казва пред "Гардиън" служител от европейското разузнаване.

  • Оперативният център на "агентите"

"Занемарена къща за гости в Грейт Ярмут е била морската щаб-квартира на руския Агент 007, пише "Таймс" по повод на Орлин Русев - един от тримата арестувани във Великобритания българи.

Новините за арестуваните на Острова българи вече са оскъдни, но няколко издания насочиха през последните часове вниманието си към Орлин Русев, смятан за водач на групата заподозрени в шпионаж. Западналата крайбрежна къща за гости изглеждаше малко вероятна предполагаема централа на руска шпионска мрежа, докато не бе обискирана от полицията за борба с тероризма, информира "Таймс".

Вестникът твърди, че в стая, в иначе водещия се за тризвезден хотел "Хейди" близо до кея "Британия" в Грейт Ярмут, полицаите са открили оборудване, използвано за изготвяне на фалшиви документи за самоличност, включително паспорти и шофьорски книжки.

Предполага се, че операцията е ръководена от 45-годишния Орлин Русев, български експерт по радиолектронно разузнаване, който включва "007" в един от своите имейл адреси. "Таймс" и "Дейли мейл" съобщават, че хотелът е собственост на 47-годишната Ирина Първанова, българска бизнесдама, която го е купила за 220 000 паунда през септември 2021 година. Не се правят предположения обаче, че Първанова е замесена в предполагаемата шпионска мрежа.

На адреса на къщата за гости са регистрирани 7 фирми, показва документацията. Хотелът на практика е седалището на нейния основен бизнес FTTH Technologies, определен като "други дейности, свързани с човешкото здраве". От стар списък на уебсайтове пък изскача предишен регистриран адрес на компанията в лондонския квартал "Мейфеър" и се казва, че тя е "доставчик на прецизни IT услуги за медицината, роботиката и IT индустрията".

"Дайли мейл" цитира местни жители, че не са виждали никой да влиза или излиза от къщата за гости от месеци и смятат, че едва ли е функционирала поне от началото на годината.

  • Вяла реакция у нас

Скандалът сякаш предизвика интерес само в медиите у нас, а реакцията на политиците и обществото беше вяла. Единственият, който ревна по шпионската афера бе съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, но коментарът му дойде едва след убийството на бизнесмена Алексей Петров, генерализирайки ситуацията в сектор сигурност.

"Абсолютно неприемливо е през 2023 г. в България да има показни убийства. Нито е приемливо чуждите служби за сигурност да откриват българи - руски шпиони в Обединеното кралство, докато ние научаваме за пореден път от медиите. Нито безучастно да слушаме за поредните ужасяващи хроники за убийства и насилие. Всичко това говори за нуждата от спешна реформа в сектор сигурност", написа Кирил Петков в социалната мрежа Фейсбук.

"Колкото и да е неприятно, ние научаваме за задържането през февруари на тези трима наши граждани от Би Би Си", каза посланикът Мартин Райков. Неговата хипотеза е, че това се дължи предимно на нежеланието на самите задържани информацията да стигне до България и посолството й.

Във вторник българската прокуратура информира, че също води разследване за шпионаж от март 2023 г. - без повече подробности.

БНТ и бТВ съобщиха, че държавното обвинение има събрани данни, че Орлин Русев, е поръчвал на българи у нас да следят движението и действията на Христо Грозев, когато той е в България. Грозев отрече да е подавал сигнал срещу задържаните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай