Робърт Дауни младши - от затвора до Оскара

Актьорът е автор на едно от най-великите завръщания в Холивуд

Робърт Дауни младши - от затвора до Оскара | StandartNews.com

Робърт Дауни младши най-сетне постигна мечтата на всеки актьор - грабна "Оскар". Академията за кино в САЩ го отличи за поддържащата му роля в политическия епос на Кристофър Нолан "Опенхаймер", посветен на физика, баща на атомната бомба. Тричасовата продукция, спечелила 7 статуетки от 13 номинации, той е министърът на търговията на САЩ Люис Щраус. За него той се окичи още със "Златен глобус", БАФТА и приза на Гилдията на филмовите актьори. Но пътят на звездата до върха на индустрията никак не е лесен и бърз. Началото на кариерата му е белязано от сериозни проблеми със закона, тъй като той е пристрастен към наркотични вещества от ранна възраст. За щастие Робърт преодолява личните си демони и не само постига професионални успехи, но и печели уважението на колегите и световната публика.

  • Расте сред наркотици и алкохол

Робърт е роден на 4 април 1965 година в семейството на прочутия режисьор Робърт Дауни старши и актрисата Елси Форд. От родителите си очевидно наследява холивудския талант, но, за съжаление, и холивудските пороци. Младши израства в неблагоприятна среда - баща му е пристрастен към наркотиците, а майка му е алкохоличка. Старши за първи път дава на сина си марихуана, когато детето е едва на шест. Преди години режисьор, вече покойник, се разкайва за грешките си. Дауни младши обаче подчертава, че съвместната употреба на наркотици, е техният начин да се сплотят емоционално. През 1977-а, когато Робърт е на 12, родителите му се развеждат.

  • В обувките на Чарли Чаплин

Като дете Робърт участва в няколко филма на баща си, но започва да преследва кариера в киното на 17. След няколко малки роли участва в драмата на Фриц Криш "Tuff Turf" през 1985-а. Кулминацията в този ранен период идва през 1992-а, когато влиза в обувките на великия Чарли Чаплин. Актьор отделя много време за подготовка на ролята - учи се да свири на цигулка и да играе тенис с лява ръка. Наема консултант, с когото отработват маниерите и походката на знаменития комик. Изпълнението на Робърт в "Чаплин" му носи награда БАФТА за главна роля, както и номинации за "Златен глобус" и "Оскар", но губи от Ал Пачино. До края на предишното столетие Дауни младши участва ежегодно в различни продукции.

  • Падението

Арестуван е няколко пъти между 1996-а и 2001-а. Проблемите му с наркотиците ескалират прогресивно и той е задържан за притежание и употреба на кокаин, хероин и марихуана. Подлага се на рехабилитация и прекарва доста време в различни затвори. Преминава през няколко тежки години - влиза и излиза зад решетките, нарушава пробации, постоянно го подлагат на тестове. Актьорът удря дъното, когато вече не може да плаща сметките и губи къщата си в Малибу. След като изпуска съдебна проверка през 1999-а, е задържан и осъден на три години лишаване от свобода.

  • Възходът

Актьорът е изненадващо освободен само след година в затвора - заради общото време, което прекарва дотогава в различните наказателни заведения. Седмица по-късно успява да се завърне в занаята, влизайки в хитовия ситком "Али Макбийл". Ролята възкресява кариерата му и той е номиниран за награда "Еми" за най-добър поддържащ актьор в комедия и дори печели "Златен глобус" за най-добра поддържаща роля. За жалост обаче се оказва, че Робърт все още е в клопката на наркотиците и отново е задържан.

След редица от проблеми със закона продуцентите на "Али Макбийл" решават да отпишат героя му и да уволнят актьора, независимо от рейтингите, които осигурява на сериала. Черната серия продължава и Робърт прекара една година в рехабилитационен център. Той е бездомен и на ръба на банкрут, но решава, че е време да се вземе в ръце и да тръгне по правилния път. Първата му работа след рехабилитацията е в клипа на Елтън Джон към песента "I Want Love".

Дауни младши се завръща в Холивуд благодарение на близкия си приятел Мел Гибсън, който го урежда в сериала "Пеещият детектив" през 2003 година. Ролята осигурява място на Робърт обратно на големия екран и през следващите години той осъществява няколко знакови образа за кариерата му. Първо са "Целувки с неочакван край", а после и филмът, който го катапултира на върха в Холивуд - блокбъстър комедията на Бен Стилър "Тропическа буря". За ролята си отново получава номинация за "Оскар" за поддържащ актьор, както и номинации за БАФТА и "Златен глобус" в същата категория.

  • Той е Железният човек

Робърт Дауни младши циментира мястото си в историята на киното с ролята на Железния човек, поставяйки началото както на киновселената Марвел, така и на дългогодишния фурор на супергеройските филми. Режисьорът Джон Фавро настоява Робърт да поеме титулярния образ на Тони Старк, уверен в актьорските му умения и намирайки прилики между горчивия до този момент житейски опит на актьора и на измисления персонаж. Робърт е водещото лице на Марвел в продължение на 20 години, участвайки в 10 филма.

Извън Марвел Дауни младши пожъна голям успех като Шерлок Холмс на Гай Ричи. Култовият режисьор създаде два филма с актьора в ролята на великия детектив и феновете все още таят надежда, че някой ден ще гледат и трета част на поредицата.

  • Семейството

Робърт Дауни не припарва до незаконни вещества, откакто веднъж и завинаги се отказва от тяхната употреба през юли 2003 г. Актьорът отдава огромна заслуга за постижението на съпругата си Сюзан. Двамата се венчават през август 2005 г. в Ню Йорк на еврейска церемония. Имат две деца - син и дъщеря. Освен че разчита на подкрепа от семейството си, за да преодолее старите травми, Робърт поддържа здравословния начин на живот с терапия, медитация, йога и кунгфу. "Наистина не е толкова трудно да пребориш тези на пръв поглед ужасни проблеми. Трудното е да се решиш да го направиш", коментира Робърт.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
София
преди 1 месец

Браво

Откажи