Печатали банкноти с лика на Дядо Коледа

За да разнесе всички подаръци, Санта Клаус трябва да има 3 милиона елена

Печатали банкноти с лика на Дядо Коледа | StandartNews.com

Специален поздрав от родната си Лапландия отправи Дядо Коледа седмица преди празника.

Седнал пред камината в дома си в Рованиеми, Добрият старец пожела "една по-мирна нова година след изпълнената с конфликти 2023-а".

"Най-голямото ми желание е хората по целия свят да живеят в мир. Време е да пожелая на всички Весела Коледа и щастлива и по-добра Нова година", заяви Дядо Коледа.

"Всички трябва да се постараем да направим децата по цялата планета щастливи и да ги накараме да се почувстват защитени", допълни той. 

Елфите от пощенската служба на Дядо Коледа пък споделиха, че както всяка година, и тази са затрупани от хиляди писма с желания на добрите деца от цял свят.

Всяко изпратено до Добрия старец послание се връща с отговор и специална коледна марка на подателя, посочват помощниците му.

Кой е Дядо Коледа и какво не знаем за него? Митовете са може би толкова, колкото и децата.

  • 1. Рудолф е първият елен

Не, най-известният елен, който осветява пътя на Дядо Коледа със своя яркочервен нос, е последният, деветият. Добавен е цели 118 години след раждането на историята за Дядо Коледа. Неин автор е Клемент Кларк Мур. През 1821 година той написва празнична история за деца, наречена "Нощта преди Коледа", в която добрият старец се появява с шейната си. Мур разказва за елфи, които пускат подаръци на малчуганите през комина и пристигат с шейна, теглена от осем северни елена - Блицен, Дашър, Денсър, Комета, Купидон, Донер, Прансер и Виксен.

Историята на Мур е преведена на няколко езика и се разпространява по целия свят. А Дядо Коледа придобива образ през 1863 г., когато карикатуристът Томас Наст от нюйоркския вестник "Harper's Illustrated weekly" го представя облечен в костюм от бяла кожа и с широк кожен колан. Именно на Наст дължим представата за веселия старец с бяла брада и леко наднормено тегло.

  • 2. Джордж Уебстер налага образа

Принос към Санта Клаус има и писателят Джордж Уебстер, който през 1886 г. обявява, че фабриката за играчки и резиденцията на Дядо Коледа се намират в ледовете на Северния полюс. Но нищо не може да се сравни по масова употреба с кампанията на Кока-Кола, която продължава и до днес. През 1931 г. компанията поръчва на художника Хъдън Сънблом да нарисува реклама на Дядо Коледа, пиещ кока-кола, за да се подкрепи по време на разнасянето на играчките. Разбира се, целта е газираната напитка да се обвърже с най-консуматорския празник и да донесе приходи. Художникът го рисува в цветовете на напитката - червено и бяло. Този нов външен вид прави Дядо Коледа световен владетел на магичната нощ и някак винаги обвързан с напитката.

  • 3. Всички харесват Добрия старец

Масовият образ на Добрия старец невинаги е приеман добре. Неведнъж са се провеждали

протести на католици срещу популярността на този културен феномен, тъй като според мнозина тя измества мисълта за рождението на Исус, която всеки добър християнин трябва да има. Във Франция дори се стига до горене на чучело на Дядо Коледа. Без особено успех обаче - въпреки всички обвинения, тегнещи към него, Санта Клаус шества из света и носи радост в семейството.

  • 4. Санта Краус не съществува

Има ли Дядо Коледа - е най-задаваният въпрос в света. Поставял се е от преди повече от век - това е заглавието на статия, датираща от 21 септември 1897 година във вестник "Ню Йорк сън". Историята е следната: момиченцето Вирджиния О'Ханлън пита баща си дали наистина има Дядо Коледа. Той й предлага да зададе въпроса на вестника и така дава възможност на журналиста Франсис Чърч да намери начин да й обясни истината. Отговорът в статията е от най-цитираните и до днес. "Само вярата, фантазията, поезията, любовта и романтиката могат да повдигнат завесата и да ни покажат божествената красота и величие, които са там. Истинско ли е всичко това? О, Вирджиния, в целия свят няма нищо по-истинско и трайно", са думите на Чърч.

  • 5. Елените са само 9

Романтиката около Дядо Коледа е в конфликт с физиката. "Форбс" изчисли какви параметри наистина би трябвало да бъдат спазени, за да може Дядо Коледа да се справи с натоварения си график и да обслужи всички деца по света. Затрудненията му изглеждат от космически характер и с необозрими последствия за един възрастен мъж, шейна и елени. Ако той наистина реши да се изпълни задълженията си, зачервеният му нос е най-малкото, което му е гарантирано.

Теглото на играчките, разпределени между жадуващите подаръци деца по света, е приблизително около 461 300 тона. Ако приемем, че всеки елен здравеняк може да тегли около 150 килограма, то за целта ще са необходими около три милиона от красивите животни. Скоростта им трябва да е свръхзвукова.

  • 6. Вози се на шейна

Ако приемем, че всички елени са мъжки и тежат 272 килограма, то необходимите 3 милиона за тегленето на шейната ще прибавят 816 000 тона към товара от играчки от 416 300 тона. За да се движат със скорост от 6 650 807 72 километра, ще е необходима енергия от около няколко десетки квинтилиона джаула, което се равнява на 210 000 000 000 000 000 врящи чайника по изчисленията на физиците. Разбира се, това е в случай, че Дядо Коледа пътува над атмосферата, за да избегне въздушното съпротивление.

  • 7. Спира на всички адреси

По света има около 2 милиарда деца. Но все пак Добрият старец не посещава отрочетата на родители, изповядващи хиндуизъм, ислям или юдеизъм. Това означава, че Дядо Коледа посещава 35 процента от малчуганите, което означава средно 700 милиона в празничната вечер. Ако допуснем, че едно семейство има по три деца, това означава, че той трябва да спре с шейната си на 233 000 000 адреса.

  • 8. Купува подаръци на всяко дете

Ако приемем, че Дядо Коледа харчи средно по 42,99 паунда за играчка, сметките му ще олекнат с общо 30 093 000 000 паунда, за да зарадва всяко дете. Тази сума се равнява на брутния вътрешен продукт на повечето държави.

  • 9. Хапва си при всяко семейство

Ако се предположи, че добрият старец бъде почерпен с един пай с кайма (250 килокалории) и с чаша шери от 50 милиграма (58 килокалории), това прави 308 калории, умножено по 233 000 000 домакинства или общо 71 764 000 000 калории. Препоръчваната дневна доза за възрастен мъж е 2550 килокалории. Това означава, че Дядо Коледа ще трябва да измине 450 милиона мили, за да ги изгори.

Изображението на Дядо Коледа присъства навсякъде около нас, освен на банкнотите. Запалените колекционери обаче знаят, че на света съществуват банкноти с лика на Добрия старец и те дори са били в обращение. След това образът му се е появил и на множество монети, медали, жетони, чекове.

Коя е първата банкнота с лика на Дядо Коледа?

През 1853 година "Холард банкинг къмпани" решава да емитира собствена банкнота от 5 долара, на която е изобразен Дядо Коледа. Банката, която пуска в обращение този шедьовър, се казва Свети Никола. Тогава в Съединените щати банкноти, които реално циркулират сред населението и са официално платежно средство, е можело да се печатат и от частни компании. Сега това е отговорност единствено на Федералния резерв. През 50-те години на ХтХ век нюйоркските банкери демонстрирали истинска изобретателност, въпреки че тяхната банкнота е имала само една принтирана страна. Идеята толкова много се е харесала, че преди Федералният резерв да поеме отпечатването на официалните платежни средства само в свои ръце, общо 21 банки от 8 щата избрали лика на Дядо Коледа за своите собствени банкноти. Дори веднъж се появила банкнота с Дядо Коледа от 3 долара.

27 са известните на нумизматите банкноти с изображението на Добрия старец и в момента са колекционерска рядкост.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай