Неразгадани мистерии с изчезнали самолети. 10 г. от най-голямата загадка

Как се ражда легендата за Бермудския триъгълник

Неразгадани мистерии с изчезнали самолети. 10 г. от най-голямата загадка | StandartNews.com

10 години търсят малайзийския боинг

0:41 минути след полунощ на 8 март 2014 г. "Боинг-777" на Малайзийските авиолинии излита от Куала Лумпур към Пекин с 239 души на борда. 10 г. по-късно мистериозното изчезване на полет MH370 остава най-голямата загадка в съвременната авиация. 

В 1,19 часа MH370 е почти в края на въздушното пространство на Малайзия и проследяването на боинга трябва да се прехвърли към виетнамските диспечери. Контакт обаче не е осъществен. От данни на радарите става ясно, че след като се отправя на север, самолетът се отклонява и прави завой на запад към Андаманско море и Индийския океан. Автопилотът е бил изключен, вероятно ръчно, за да се осъществи маневрата. След това боингът изчезва. 

Провежда се мащабна спасителна операция със самолети, кораби и спътници на няколко държави, но боингът или останки от него не са открити по маршрута - нито в морето, нито на сушата. Властите в Куала Лумпур се обръщат за помощ към известен шаман. Ибрахим Мат Зин  своя ритуал на международното летище, като използва плодовете на непознато дърво, кошница и бамбуков бастун. След края на ритуала шаманът казва, че вижда съдбата на самолета, но тя не е добра.

През 2015 г. е открита първата отломка на брега на остров Реюнион в Индийския океан. Още отломки са намерени в Южна Африка и Мадагаскар. Доказателствата сочат, че самолетът не се е приземил при контролирано спускане. До този момент събраните отломки от плажовете на Индийския океан достигат на юг до нос Добра надежда в Южна Африка, на север до Танзания, на изток - до малък атол, наречен остров Родригес. Въпреки че до 2017 г. са похарчени общо $150 млн. за издирването, всички отломки са открити от любители-търсачи или от хора, разхождащи се на плажа. 

Теориите за изчезването на MH370 са много. Една от най-разпространените версии е, че капитан Шах се е самоубил. В официалния доклад за Захари на малайзийските власти обаче пише: "Не е известно да е проявявал апатия, тревожност или раздразнителност. Не е имало значителни промени в живота му, междуличностни конфликти или семейни напрежения". 

Друга теория е за отвличане от някой на борда или пък дистанционно след кибератака.

Според някои теоретици отговорен за изчезването на боинга е севернокорейският лидер Ким Чен Ун, като целта му е била проучване на самолета. Американският авиационен журналист Джеф Уайз пък твърди, че руски агенти са похитили MH370, за да отвлекат вниманието от събитията в Крим по това време. Привържениците на тази теория свързват изчезването с падането на друг малайзийски самолет - полет MH17 от Амстердам до Куала Лумпур с 298 души на борда. Той се разбива над Източна Украйна през юли 2014 г. - само няколко месеца след изчезването на MH370. В края на 2022 г. нидерландски съд признава за виновни за трагедията двама бивши руски офицери от разузнаването и един украински сепаратистки лидер. 

През 2017 г. австралийското бюро за транспортна безопасност признава, че изчезналият самолет едва ли се намира в района от 120 000 кв. км. в Южния Индийски океан, където се е провеждала издирвателната операция. Според експерти от бюрото вероятното местоположение на Boeing 777 е в район с площ от 25 000 кв. км на север от първоначалната зона на търсене, на дъното на един от най-труднодостъпните океански райони в света. 

Полет 19 и Дяволският триъгълник

На 5 декември 1945 г. пет бомбардировача на американските ВВС излитат за тренировка от Форт Лодърдейл, Флорида. Самолетите от ескадрилата, известна като Полет 19, са управлявани от 14 опитни летци. Те трябва да летят три часа при идеално време. Но не се завръщат. На връщане лейтенант Чарлз Тейлър съобщава, че се е изгубил, защото компасите му спрели да работят. Предполага се, че през следващите три часа Тейлър водил ескадрилата все по-далеч от сушата, докато горивото свършва и самолетите се разбиват. Подразделения от ВВС на САЩ, армията и бреговата охрана предприемат едно от най-мащабните издирвания, но така и не намират останки. Още по-странно е, че изчезва и един от самолетите с 13 души на борда, изпратен да търси изгубените бомбардировачи. Предполага се, че причината е  експлозия на гориво на борда. Мистерията с Полет 19 вади на бял свят странни изчезвания на кораби и самолети в този район в Атлантическия океан между Бермудските острови, Флорида и Пуерто Рико. Още през 1492 г. Христофор Колумб съобщава за неточни показания на компаса, когато приближава региона. Някои кораби са открити изоставени без очевидна причина, а други никога повече не са видени. 

Така през 50-те и 60-те години на миналия век се ражда легендата за Бермудския триъгълник. 

Тя е съпроводена с всевъзможни предположения за огромни чудовища, сепии, извънземни, врата към друг свят. Има версии, че под триъгълника лежи изгубената Атлантида или че от океана изригва метан. 

През 70-те години на XX век писателят и пилот Лари Кюш публикува книга, в която твърди, че в триъгълника изчезват толкова превозни средства, колкото и другаде, а корабокрушения или паднали самолети е нормално да има в зона, известна с разрушителните си тропически циклони. Следват още проучвания, според които Бермудски триъгълник няма, но легендата си остава, подхранвана от статии и филми. Един от изчезналите кораби дори се появява в "Близки срещи от третия вид" на Стивън Спилбърг от 1977 г. - в пустинята Гоби.

Според НАСА повечето от странните явления  могат да бъдат обяснени с климата и влиянието на Гълф Стрийм, който причинява резки промени във времето. В Карибско море има много острови, които усложняват навигацията. Има и данни, че действително в района компасите показват реалния север, а не както обичайно - магнитния Северен полюс, което допълнително създава проблеми.

И все пак какво се е случило с Полет 19?

Карл Крушерницки твърди пред "Мирър", че по времето на инцидента е имало буря и 15-метрови вълни, а единственият с опит във формацията е бил водещият пилот, който обаче допуска грешка, объркан от липсата на компас. Но любителите на конспирациите не вярват на това обяснение. И всеки път, когато кораб изчезне в тези води, те го свързват с проклятието на Дяволския триъгълник. 

Странният случай на Амелия Еърхарт

На 2 юли 1937 г. американската авиаторка Амелия Еърхарт и навигаторът Фред Нунан се отправят към Нова Гвинея. Целта на Амелия е да стане първата жена, направила обиколка на земното кълбо. Преди това тя става първата жена, прелетяла над Атлантическия океан. 

Следващата им цел е остров Хауланд в Тихия океан, но Еърхарт и Нунан така и не стигат до него. Двамата изчезват безследно. Следва най-голямото и скъпо издирване от страната на бреговата охрана и военноморските сили на САЩ, но напразно. Една от версиите е, че ги е застигнало лошо време, самолетът е останал без гориво и е паднал. Според друга теория двамата са оцелели и са живели на отдалечен остров. Други предполагат, че са били заловени от японците след като са кацнали на Маршаловите острови. През 1940 г. на остров Никумароро са открити човешки останки на жена с ръст около този на Еърхарт. Но няма категорични доказателства, че става въпрос за Амелия.

Загадъчното "изпаряване" на двойката провокира серия от конспиративни теории - от отвличане от извънземни до засмукване от черни дупки в океана, изместени времеви линии, попадане в друго измерение и др.

В началото на 2024 г. се появи надежда, че 87-годишната загадка може да бъде разплетена.

Изследователски екип за дълбоководно проучване на компанията Deep Sea Vision твърди, че е отрил останките от самолета "Локхийд Е-10 Електра" на Амелия Еърхарт и навигатора ? Фред Нунан. Кадри, заснети с подводен дрон, показват фигура, наподобяваща самолет. Тони Ромео, пилот и бивш офицер от разузнаването на военновъздушните сили на САЩ, обяснява пред Wall Street Journal, че е финансирал проучването на океанското дъно, след като е продал свои имоти за 11 милиона долара.

Специалистите от Каролина все още не издават къде точно е ценната находка, само споменават, че тя е на около 160 км от остров Хауланд - точно там, където планирали да качнат Амелия и навигаторът при последното си излитане от Папуа Нова Гвинея.
 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Илия
преди 2 месеца

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи