Италия сви знамената в памет на Джиджи Рива

Голмайстор номер едно за Скуадра адзура

Италия сви знамената в памет на Джиджи Рива | StandartNews.com

Голмайстор номер едно за Скуадра адзура

Италия изживява футболен траур през седмицата.

Един от най-великите нападатели за всички времена Луиджи Рива почина на 79-годишна възраст. С необичайно мощния си ляв крак той изведе Каляри до титлата в Серия А през 1970 година.

По това време журналистът Джани Брера го наблюдава как унищожава Интер на "Джузепе Меаца" и му слага прозвището Гръмотевицата. За мощния му удар се разказват невероятни истории.

Удар от 120 км в час

Една от тях е от тренировка на националния отбор на Италия. По време на заниманието Рива минава двама и излиза сам срещу вратаря. Вкарва гол, но топката скъсва мрежата и нокаутира един от малчуганите зад вратата. Момчето се оказва със счупен нос. Според експерти топката е летяла с около 120 км/ч. 

Тарчизио Бурнич - непоклатим защитник с над 450 мача за Интер и 66 двубоя за националния отбор на Италия се оказа безпомощен да спре Рива. Той дори има затруднения да опише с думи присъствието на Гръмотевицата на терена.

Луиджи, повече известен в Италия като Джиджи, остана верен на Каляри през цялата си кариера. В периода 1967-1970 вкара над 200 гола за клуба и бе на върха в Серия А. Непрестанно към него интерес проявяваше Ювентус. "Старата госпожа" обаче така и не го убеди да напусне сардинците, които се превърнаха във второто му семейство.

Джиджи Рива пристига в Каляри от Леняно през 1963 г., когато е още тийнейджър. Животът му преди професионалния футбол е изключително труден, детството му - кошмарно. Джиджи произхожда от бедно семейство, което живее в малкото градче Леджуно в региона Ломбардия.

На 16 години губи остава сирак

На 11 години преживява ужасна трагедия. Неговият баща Уго, който се завръща без драскотина от три войни, умира в нелеп инцидент във фабриката, в която работи. Метална част от машина разкъсва стомаха му.

Смъртта на Уго принуждава съпругата му Едрис да започне работа в текстилна фабрика. Тя печели допълнително като чистачка. Междувременно малкият Луиджи е пратен да учи в религиозно училище.

Той губи майка си на 16. Едрис не успява да се пребори с рака и до пълнолетие за Джиджи Рива се грижи по-голямата му сестра Фауста.

През 2010 година Луиджи даде емоционално интервю пред Rai и си спомни за болката, която е изпитал при загубата на родителите си. Той призна, че би пожертвал част от футболния си успех за по-добро детство.

Легендата на Каляри неведнъж е признавал, че най-голямото му съжаление е, че родителите му не са успели да видят успехите му във футбола.

В Сардиния той намери второто си семейство. Още през първия си сезон в клуба вкара 8 гола и Каляри влезе в Серия А за пръв път от 44 години.

През следващия сезон прибави нови 9 попадения, които му отредиха специален статут не само сред феновете на Каляри, но и сред всички в Сардиня.

По онова време регионът не е това, което е днес. Сардинци са забравени от централната власт. От италианците те биват третирани като чужденци и към тях се отнасят с недоверие.

Доживот верен на Сардиния

"Рибарите често ме канеха на вечеря. Отнасяха се към мен сякаш съм един от тях. Осъзнах, че не само един град, ами цял регион ме подкрепя. Те ми бяха като второ семейство. Хората си закачаха моя снимка в домовете", разказва Рива.

Привързаността му към Сардиня остана и след края на професионалната му кариера. През 2019-а беше обявен за почетен президент на Каляри. Нито за момент не се отдалечи от града, който запълни празнотата от тежкото му детство.

Към ден днешен Рива остава най-добрият голмайстор на националния отбор Италия за всички времена с 35 гола в 42 мача с "адзурите".

По време на ерата на Рива "адзурите" спечелиха Европейското първенство през 1968 г. и достигнаха до финала на Световното през 1970 година, губейки от Бразилия на Пеле на "Естадио Ацтека" в Мексико Сити.

Кариерата на Рива ще бъде завинаги свързана с Каляри. Той прекарва 14 сезона с "рособлу", допринасяйки за първата и единствена титла в Серия А през 1970 година. Джиджи Рива е и най-добрият голмайстор в историята на клуба с 208 гола в 378 мача.

Беше треньор на отбора на Италия от 1990 г. до 2013 г., така че бе част от екипа на Марчело Липи, когато "адзурите" спечелиха Световното първенство през 2006 година.

Отказва операцията

Легендарният футболист на Каляри е имал сериозен сърдечен проблем през последните дни, получен в дома му в Сардиния, се казва още в информацията на италианските мидиите.

Джиджи Рива почина на 79 години след инфаркт, въпреки че 24 часа бе в болницата "Сан Микеле" в Каляри, където трябваше да го оперират заради сърдечни затруднения.

Той отказа, отложи интервенцията и състоянието му се влоши. Никой от най-близките му хора не успя да го убеди, че е жизненоважно да се оперира.

Това си беше Джиджи Рива - един различен тип, инат, корав като камък и никога не вървящ по течението или с течението. Затова и никога не се превърна в любимо момче на италианските медии. След като видя филма промърмори, че "най-накрая някой се е сетил да го оцени".

Кариерата на Джиджи Рива

- 199 гола в 349 мача в Серия А за Каляри

- 35 в 42 двубоя за Италия (рекорд)

- Второ и трето място за "Златна топка"

- Европейски шампион и световен вицешампион със "скуадра адзура"

- Тийм мениджър на националния тим в период от цели 25 години (1988-2013 г.), в които е свръзката между треньор и отбор, и федерация.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай