Дезинформацията - най-големият риск за 2024 г.

30% от световните експерти очакват повишен шанс за глобални катастрофи

Дезинформацията - най-големият риск за 2024 г. | StandartNews.com

Дезинформацията е един от най-големите краткосрочни рискове, а екстремните метеорологични условия са най-значимият дългосрочен проблем. Това показва Докладът за глобалните рискове през 2024 г., който беше публикуван няколко дни преди началото на форума в Давос. Документът е изготвен в партньорство с Zurich Insurance Group и Marsh McLennan, като се основава на мненията на над 1400 експерти по глобални рискове, политици и лидери в индустрията, анкетирани през септември 2023 г. Резултатите подчертават преобладаващо негативните перспективи пред света в краткосрочен план, които се очаква да се влошат в дългосрочен. Докато 30% от световните експерти очакват повишен шанс за глобални катастрофи през следващите две години, почти две трети очакват това през следващите 10.

1. Дезинформацията 

Притесненията относно продължаващата криза с разходите за живот и взаимосвързаните рискове от дезинформация, задвижвани от изкуствен интелект, както и обществената поляризация доминират в прогнозите за рисковете през 2024 г. Връзката между фалшивата информация и обществените вълнения ще заеме централно място на фона на изборите в няколко големи икономики, които ще се проведат през следващите две години. Въоръжените конфликти между страните са сред петте най-големи опасения през следващите две години. С няколко текущи конфликта в момента, геополитическото напрежение и рискът от разрушаване на обществената устойчивост създават опасност от конфликтна зараза.

2. Икономическа несигурност

Според участниците в проучването следващите години ще се характеризират с постоянна икономическа несигурност и нарастващи икономически и технологични различия. Липсата на икономически възможности е поставена на шесто място като риск през следващите две години. В по-дългосрочен план бариерите пред икономическата мобилност могат да се увеличат, което ще лиши големи групи от населението от икономически възможности. При липсата на пътища към сигурни и безопасни средства за препитание хората може да са по-склонни към престъпления или радикализация, се заключава в доклада.

3. Планетата в опасност

Екологичните рискове продължават да доминират в краткосрочен и дългосрочен план. Две трети от световните експерти са обезпокоени от екстремни метеорологични явления през 2024 г. Загубата на биоразнообразие и разрушаването на екосистемите, недостигът на природни ресурси и замърсяването представляват пет от десетте най-сериозни риска, които се възприемат като предстоящи през следващото десетилетие.
Участвалите в проучването експерти обаче не са единодушни по отношение на спешността на поставените рискове - тези от частния сектор смятат, че повечето екологични рискове ще се материализират в по-дълъг период от време, отколкото гражданското общество или правителствата, като посочват нарастващия риск от преминаване на точката, от която няма връщане назад.

Мерки

Докладът призовава лидерите да преосмислят действията си за справяне с глобалните рискове. В него се препоръчва глобалното сътрудничество да се съсредоточи върху бързото изграждане на "предпазни буфери" за най-разрушителните нововъзникващи рискове, като например споразумения, насочени към интегрирането на изкуствения интелект в процеса на вземане на решения при конфликти.
Препоръчва се още укрепване на държавната устойчивост чрез кампании за цифрова грамотност по отношение на дезинформацията или насърчаване на по-активни научни изследвания и развойна дейност в областта на моделирането на климата и технологиите с потенциал за ускоряване на енергийния преход.
Компаниите трябва да предоговарят вериги за доставки, усложнени от геополитиката и изменението на климата, както и по киберзаплахи от нарастващ брой злонамерени участници. 
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай