Бодьо посреща туристите с тюркоазени плажове и Северно сияние

Ще се проведат повече от 1000 събития с акцент върху младите хора

Бодьо посреща туристите с тюркоазени плажове и Северно сияние | StandartNews.com

* В Музея на авиацията показват военни и граждански самолети

* Тук може да се види Северно сияние над Вестифорд

На всеки три години градове от страни извън Европейския съюз са канени да кандидатстват за титлата "Европейска столица на културата".  Фокусът е  върху културното наследство, артистичния живот и творческите новости в различни градове и региони на Европа.

През 2024 г. Европейски столици на културата са три малки града - Бодьо в Норвегия, Бад Ишъл в Австрия и Тарту в Естония. 

През настоящата година в градчето и в целия регион Норланд ще се проведат повече от 1000 събития с акцент върху младите хора. Събитията ще бъдат концентрирани в културния квартал Стормен и неговите концертна зала, театър и библиотека, открити през 2014 г.

Бодьо е модерен град, сгушен между назъбени върхове, в който можете да видите красивото северно сияние над Вестфиорд.

Крайбреженното градче се намира в Северна Норвегия във външната част на полуостров Бодьо малко на север от Арктическия кръг. Поради близостта си със Северния полярен кръг той  е най-северната европейска столица на културата в историята на програмата на ЕС. Подобно на другата европейста столица Тарту, градчето също се слави като втория по големина град в Северна Норвегия. Той получава статут на град през 1816 година. 

Основан е от търговци от Трондхайм и нает веднага от Риболовен център, специализиран в сушенето на треска. Разполага също с кораборемонтни площадки и пивоварна.

Освен това производството в мините Sulitjelma и първата крайбрежна услуга с параход до други норвежки градове дават просперитет на града.  През Втората световна война голяма част от града е унищожена от германските въздушни и сухопътни действия. Това е и причината за липсата на исторически сгради в селището. Градът през 50-те години се възстановява и раширява.  Част от реконструкцията включва голямо летище, което е на 2 км. от града и разширение на железопътната линия на Северна Норвегия до Будьо от Lonsda на югоизток, която е известна, като най-крайната северна ЖП-гара на страната.

Фериботи правят връзката от града до Лофотенските острови. Той е и един от най-ветровитите градове на Норвегия. 

Сред гордостите на Бодьо е Fram Kino,- първото кино в Норвегия, открито през 1908 г. Градът се слави и с футболния си клуб "Бодьо/Глимт", най-северният клуб-шампион в състезание от Европейска национална лига. През 2020 г., 2021 г. и 2023 г. те печелят Eliteserien, първенството на Норвегия.

Интересните места за посещение включват църквата Бодин от 13-ти век и катедралата Бодо (лутеранска), модерна сграда осветена през 1956 г., след като предишната църква на града е била разрушена от бабмардировки през 1940 г. по време на Втората световна война.

През 1946 г. се провежда архитектурен конкурс, който е спечелен от Blakstad & Munthe Kaas. Църквата става една от първите в Норвегия, която има отделна камбанария.

На около 30 км. от града, в южната част на Salt Fjord, се намира тесният морски канал, известен като Saltstraumen, известен със силното си приливно течение и своите водовъртежи, които съперничат на тези на Maelstrom, на северозапад. Далечното северно място на Бодьо позволява среднощното слънце да се вижда за около месец (началото на юни - началото на юли).

Като топ атракция в Бодьо са Норвежкия музей на авиацията. Тук можете да видите Spitfires, шпионски самолет U2 и летателен симулатор и стара кула за контрол на трафика. Норвежкият авиационен музей е сред най-популярните музеи в Бодьо и огромната му колекция от самолети изненадва повечето посетители. Това е националният музей на авиацията в Норвегия и е най-големият от всички музеи на авиацията в Скандинавия. Музеят показва историята на авиацията на Норвегия от началото до днес. Музеят е разделен на две части - военни и граждански самолети.

Музеят Norland, който не отсъпва по нищо на предходния, пък се намира до фиорда и тук има красива зона за пешеходен туризъм, където можете да си направите перфектна разходка. Музеят  създаден през 1888 г., въпреки че сградата, в която сега се намира, е от 1904 г. Повечето от неговите исторически колекции са повредени или унищожени.

Той не функционира като музей и през годините на войната, тъй като в него се помещава Националното събиране на фашистка партия, която е активна от 1933 до 1945 г. Днес сградата на музея е запазена от Норвежката дирекция за културно наследство и в момента има общо 4 изложби. Те са разнообразни и включват разкази за местната история, датираща от ерата на викингите до средата на 50-те години на миналия век.

Плажовете на Бодьо са зашеметяващи. Те често са описвани като едни от най-добрите в Европа, с брилянтни тюркоазени води, които съперничат на Средиземно море. Един от най-посещаваните е Mjelle Beach. Бреговете му са смесица от бял и червен пясък за който се смята, че е от натрошени гранати и цветовете се променят с приливите и отливите.

Процедурата по подбор на европейска столица на културата започва години преди обявяването на избраните населени места. Страните-членки на ЕС започват да набират кандидатури сред градовете си шест години преди избора чрез министерствата на културата. Градовете, които проявяват интерес, го заявяват. Те дават предложения за културни събития, уточняват от пресслужбата на Европейската комисия. Независими експерти в областта на културата и градоустройството оценяват предложенията в няколко етапа въз основа на единни критерии и препоръчват кандидатурата на един град от страна. Властите в страните-членки формално обявяват препоръчания град за кандидат за Европейска столица на културата. ЕК контролира прилагането на единните правила в процедурата. 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай