Андрей Райчев: Победителят на местния вот ще започне да наглее

Кметските избори ще повлияят на отношенията в управлениет

Андрей Райчев: Победителят на местния вот ще започне да наглее | StandartNews.com
  • Ваня Григорова се харесва на хората, но лява власт в столицата не е възможна
  • Кметските избори ще повлияят на отношенията в управлението, казва Андрей Райчев в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Райчев, кметската надпревара започна. Каква кампания очаквате?

- Kметските избори са най-мръсните избори в България, защото на места се коалират не политически, а на кланова основа, на лична основа, на всякакви основи и кметската кампания е най-мръсна от гледна точка на компромати, удари, злепоставяния и купуване на гласове.

- За София какви са очакванията Ви?

- Очаквам много важнo сражениe между ГЕРБ и "Продължаваме промяната", от изхода на което зависи много. Ако "Продължаваме промяната победят", това ще е естествено, нормално. Ако загубят, ще бъде огромна загуба, т.е. има асиметрия в наградата. Никой няма да им даде Нобелова награда, ако си вземат София, защото тя си е тяхна. Но ако я загубят, това ще бъде началото на агония.

- Ще повлияят ли отношенията между партиите, подкрепящи управлението, на резултатите от местните избори?

- По-скоро обратното, местните избори ще повлияят на тези отношения. Защото ако завършат с някакъв вид равенство ще са едно, но ако едната страна надделее, това значително ще промени политическите отношения и най-важното - ще промени самоувереността на страните. Победителят ще наглее, най-точно казано.

- В София вече започна една от най-драматичните битки. Каква е прогнозата Ви за сблъсъка Антон Хекимян - Васил Терзиев?

- Преди 6 месеца бих Ви казах, че ще завърши много на малко за Терзиев. Дотам се докара работата, че и това не се знае. Прогнозата ми е 50:50 поне или малък превес за Хекимян. В момента води, разбира се, Терзиев.

- БСП чрез Ваня Григорова гони достигането си до балотаж и победа след това. Възможно ли е ляво управление на София?

- Това не е БСП, това е опит за нова левица, удачен бих казал, защото г-жа Григорова се харесва на хората, говори интересно, смело, честно, искрено, нещо което на левите се отдава. За левицата София е най-лошият терен. Не е възможно ляво управление, защото повечето софиянци са десни. Това е положението. Това е традиционно, с годините вкоренено и т.н.

Така или иначе, ако тя покаже добър резултат това ще има голямо значение за левицата.

- От кого старият седесар Вили Лилков ще "краде" гласове"?

- Е, естествено той не краде, а си взима гласове от своите, които ако не беше той, щяха да гласуват за ПП-ДБ. Но не ми се вярва да се стигне до сензационен голям резултат.

- Кои са другите "инфарктни" градове в страната, в които очаквате обрати?

- Не мога да кажа, с голям интерес следя Пловдив и Варна.

- Бойко Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, ако не подкрепят на втори тур кандидатите на ГЕРБ, които водят, да си търсят управленска подкрепа при партиите, чиито гласове са ползвали. Защото той е разпоредил пълна подкрепа на ПП-ДБ на балотажите, в които "Промяната" и "Демократична България водят". Очаквате ли ПП-ДБ да променят позицията си за неподкрепа на ГЕРБ и как това ще повлияе на управлението?

- Не, не очаквам ПП-ДБ да променят позициите си. Той просто ги души по този начин, тъй като те досега отричат коалиция, а той през цялото време им се подиграва и казва, че това е реална коалиция - аз действам като коалиционен партньор, а вие ми правите такива номера, как смятате да карате без мен?! Това е негова тактика да им набута в ръцете цялата власт, да ги държи там, надявайки се, че ще успее, че те ще преядат с власт, ще оберат негативи и ще пропаднат. Той има една единствена крайна цел и това е да ги свали от власт. Той чака съотношение на силите в България.

- Лозунгът на ДПС е "Време е за ново начало". Като част от това ново начало се възприе новият кандидат за кмет на Кърджали - банкерът Ерол Мюмюн. Какъв знак е това?

- ДПС е партия, в която не знаем какво точно става вътре. ДПС играят много активно, говорим пак за макрополитиката, а не за местната политика. Те са си поставили за цел, всички да свикват, че ако искат да имат нещо общо с ДПС, трябва да приемат г-н Пеевски. И както виждате той успява в тази цел. Доскоро беше невъзможно, да не говорим преди 2-3 години или преди 10 години. Сега, както виждате, неговите врагове са длъжни всеки божи ден да се съобразяват с него и нещо повече, което той успя да направи, понеже е аналитичен и по-умел политик от тях, майстор. Той говори от името на правителството повече от самото правителство.

- "Възраждане" първи обявиха кандидатите си за кметове в страната, тръгнаха изключително амбициозно в битката. Каква е прогнозата Ви за резултатите им - виждате ли ги победители в областни градове и кои?

- Това е страшно трудно да се каже, по-скоро не виждам.

- ИТН също за първи път участват на местни избори и в повечето градове имат свои кандидати. Какви са шансовете им?

- Те искат да пробият в общинските съвети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай