10-те най-големи постижения в спорта за годината

Шахматистките влязоха в историята

10-те най-големи постижения в спорта за годината | StandartNews.com

Златните ни шахматистки покориха Европа и влязоха в историята

Историческа титла - България стана европейски шампион по шахмат при жените. Брилянтното си представяне националният ни отбор завърши със седем победи, две равенства и нито една загуба. Така звездният тим записа първата грандиозна победа в историята на българския шахмат.

Българските царици Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева завършиха с 16 мач-точки на първенството в Будва. Така националният отбор на България по шахмат за жени за първи път в историята стана европейски шампион.

Треньорът на българския тим призна, че не е очаквал подобен развой на състезанието. "Не очаквахме победа. Разбира се, че се надявахме, но определено не очаквахме това. 

Поредният спортен връх е достигнат без държавно финансиране, само чрез съдействието на спонсори.", коментира Петър Арнаудов.

"Не мога да повярвам, че сме шампиони, последните моменти бяха тежки. Спечелих моята партия", не скри емоциите си Антоанета Стефанова.

Нашите записаха ремита над Унгария и Швейцария и победи над Турция, Испания, Сърбия, Азербайджан, Франция и Полша преди днешния успех срещу Грузия.

Петър Мицин спечели Спортен Икар за годината

Плувецът Петър Мицин получи наградата "Спортен Икар" на Фондация "Български спорт" за 2023 година, след като записа редица впечатляващи резултати.

18-годишното момче от Велинград постави световен рекорд за юноши на 400 метра свободен стил, като спечели три европейски титли при юношите (200, 400 и 800 метра свободен стил), както и златото на Стария континент на 400 метра свободен стил при младежите до 23 години. 

На световното първенство за юноши той стана шампион на 400 метра свободен стил и взе сребро на 800 метра свободен стил и на 200 метра бътерфлай.

Преди Петър никой български плувец не бе поставял световен рекорд и не бе печелил световна титла.

Мицин има и сигурни две олимпийски квоти за игрите в Париж 2024 на 400 и на 800 метра свободен стил.

Сашо Везенков осъществи историческа мечта

На 1 юли 2023 година стана ясно, че Везенков преминава официално в Сакраменто Кингс като по този начин става вторият българин играл в НБА след Георги Глушков.

Роден е през 1995 година в Никозия, Кипър. Син е на Сашко Везенков, дългогодишен изпълнителен директор на Лукойл Академик.

Везенков започва професионалната си кариера с мъжкия отбор на Арис в гръцката лига. На 31 юли 2015 г., Везенков подписва четиригодишен договор на стойност 2 милиона евро, с испанския клуб Барселона. 

Барселона също плаща такса за изкупуване на стойност 315 000 евро на бившия клуб на Везенков, Арис.

През 2018 г. става част от БК Олимпиакос.На 18 май 2023 г. е обявен за MVP на сезона в Евролигата.[11] Той става и третият играч след Нандо де Коло и Лука Дончич, който в един сезон печели приза за най-полезен играч и наградата за най-добър стрелец в един сезон.

Григор Димитров направи грандиозен скок през годината

През 2023-та първата ракета на България Григор Димитров започна сезона под номер 28 в света, а завършва 14-и в класацията на ATP.

Гришо успя да достигне до два финала - на турнира от сериите ATP 250 на клей в Женева и на турнира Мастърс 1000 в Париж на закрито.

Годината му донесе не само точки за световната ранглиста, но и сериозна печалба от наградни фондове.

В класацията на "Евроспорт" победата на най-добрия български тенисист над Даниил Медведев на турнира от сериите "Мастърс" се нареди на престижното шесто място сред десетте най-добри мача за 2023 година.

Вече почти 15 години за добрата форма на родната ни тенис звезда се грижи треньорът Себастиан Дюран, един от най-известните специалисти по физическа подготовка във Франция.

Според французина, Григор винаги може повече, а резултатите му през изминалия сезон показаха, че стратегията в тренировките е правилна. 

Преди време легендата в тениса Джон Макенроу бе казал, че Гришо е един недоразвит талант в този спорт. Поне в последно време Димитров прави всичко възможно, за да обори това твърдение.

Лудогорец спечели 11-та поредна титла на България

"Лудогорец" спечели 11-ата поредна титла в историята си и стана едва 11-ият клуб в световната футболна история, който има 11 и повече спечелени последователни първи места в първенството.

Постижението е трето в Европа и четвърто на планетата, което също е уникално постижение.

Световният рекорд продължава да е притежание на ФК "Тафеа" от малкия тихоокеански остров Вануату, който прави 15 поредни титли в периода 1994-2007 г.плюс една през 2009 г. През 2008 г. реално няма първенство, а играят сборни отбори и заради това не се брои в серията.

След него с 14 поредни са "Линкълн Ред Импс" от Гибралтар (2003-2016) и "Шконто" от Латвия (1991-2004). Серията на "Шконто" завършва доста трагично, след като тимът фалира веднага след като постига рекорда.

"Линкълн" и "Шконто" реално държат европейския рекорд.

У нас рекордът дълго време време се държеше от ЦСКА, който бе с девет поредни шампионски титли на страната. Историческата серия на Лугдогорец започна през 2012 година.

Лео Меси спечели осма "Златна топка" 

Лео Меси спечели "Златната топка" за 2023 г. Осмата в колекцията му! За последно аржентинецът беше признат за най-добър през 2021 г.

Меси получи приза на церемония в Париж. Това е втората награда в историята, която се дава конкретно за сезон, а не за календарна година. Предишната отиде при Карим Бензема.

През миналия сезон Лео:

Спечели Световното първенство и стана най-добрият играч на турнира.

Записа 32+25 победи във всички турнири (включително Интер Маями).

Трофеи с клубовете: Лига 1 + Суперкупата на Франция с ПСЖ.

А също и първата титла в историята на Интер - Купата на лигата.

В Лига 1 и Купата на лигата Лео се отличи и индивидуално: във Франция той стана най-добър асистент, в САЩ - най-добър голмайстор и играч.

Меси, на 36 години, е най-възрастният носител на трофей в съвременната футболна история. Напред в това подреждане е само Стенли Матюс, който получава наградата през 1956 г. на 41 години.

Джокович изравни абсюлотния рекорд в тениса

Новак Джокович спечели безпрецедентна 24-та титла в Големия шлем при мъжете и изравни абсолютния рекорд в тениса. 

Сърбинът, който днес се изкачва до ¹1 в света за десети път в кариерата си, триумфира като шампион в Откритото първенство на САЩ, побеждавайки на финала в Ню Йорк Даниил Медведев.

Досега в историята 24 "мейджър" трофея притежаваше единствено австралийската легенда Маргарет Корт, спечелила 13 от своите отличия при дамите още в аматьорските дни преди 1968 г. 

В Оупън ерата върховото постижение при жените държи Серена Уилямс със своите 23 купи от Шлема - кота, която Джокович също задмина. Все по-назад във вечната ранглиста при мъжете остават Рафаел Надал (22) и Роджър Федерер (20).

"Никога не съм мислел, че това ще бъде реалност. През последните няколко години обаче усещах, че имам шанс. И защо да не го грабна, когато ми се открие?", каза Джокович.

Манчестър Сити спечели исторически требъл

Манчестър Сити" влезе през парадния вход в клуба на най-големите отбори във футбола. Пеп Гуардиола и компания за първи път в историята на "гражданите" спечелиха Шампионската лига - с 1:0 на финала в Истанбул срещу "Интер" (Милано).

Така "Сити" записа требъл - с титлата на Англия и Купата на Футболната асоциация, повтаряйки постижението на "Манчестър Юнайтед" от 1999 г.  Пеп Гуардиола стана шестият треньор, който печели шампионския трофей с два клуба, като има вече три (първите два са с "Барселона") и отстъпва само на Карло Анчелоти (четири).

"Ако Сити спечели нов требъл, със сигурност ще се пенсионирам", каза мениджърът на "гражданите" Пеп Гуардиола.

Флуминензе с Копа Либертадорес за първи път в историята си

Бразилският Флуминензе победи аржентинския Бока Хуниорс с 2:1 след продължения и спечели Копа Либертадорес за първи път в историята си. 

Тимът стигна до успеха с гол на Джон Кенеди в 99-ата минута на стадион "Маракана" в Рио де Жанейро, след като редовното време завърши 1:1.

Това е първа Копа Либертадорес за отбора, трениран от Фернандо Динис, който е и временен наставник на бразилския национален отбор.

Бока Хуниорс е шесткратен победител в турнира (1977, 1978, 2000, 2001, 2003, 2007).

Копа Либертадорес се провежда от 1960-а насам. Миналата година бразилският Фламенго спечели трофея, след като на финала Атлетико Паранензе (Бразилия) с 1:0. Лидер по брой победи в турнира е аржентинският Индепендиенте, който спечели и седемте финала, в които взе участие.

В деня преди финала обстановката в Рио е изключително напрегната заради присъствието на голям брой аржентинци. Бразилците твърдят, че около 100 000 фенове на Бока са пристигнали в Бразилия, така че правителството реши да изведе армията, за да пази реда.

Наполи триумфира в Италия след 33 години чакане

Наполи стана шампион в Калчото за първи път от 33 години насам, когато отборът беше воден от легендата Диего Армандо Марадона. 

Над 10 000 фенове на отбора подкрепиха любимците си в решителния мач за титлата в Удине, а поне 50 000 бяха изпълнили трибуните на "Диего Армандо Марадона" в Неапол, за да проследят мача на огромни екрани.

Това е трета титла от Калчото и първа от сезон 1989/1990.

Веднага с последния съдийски сигнал феновете на Наполи нахлуха на терена, за да се радват заедно с футболистите.
Всъщност Наполи остана без треньор, след като спечели титлата в Серия А след 33-годишно чакане. 
Лучано Спалети  поиска да бъде освободен от поста си и да си вземе почивка. Това беше потвърдено от президента на клуба Аурелио де Лаурентис.
Триумфът на Наполи в Серия А дойде на рекордно ранен етап от сезона, след като никога досега в историята на италианското първенство шампионът не е бил ясен преди изиграването на последните 5 кръга.
Те бяха най-добре представящият се тим и бързо направиха двуцифрена разлика спрямо най-близкия си преследвач.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай