Средновековна Якоруда – крепост на три планини

Средновековна Якоруда – крепост на три планини | StandartNews.com

Открити са нагръдни и църковни кръстове от ХІ-ХІІ в.

Благоевград. Крепостта, наричана от местното население „Калята" (от кале - крепост, твърдина) отстои на 2 км западно от гр. Якоруда, Община Якоруда, Област Благоевград. Тя е недвижима културна ценност с категория „Национално значение", в руинно състояние.

Мястото й е ключово в стратегическо отношение и много живописно - връх на голямо възвишение в западния край на Родопите, със стръмни и трудно достъпни склонове (надм. вис. 1047 м), в чието подножие се вие река Места, а от запад и юг издигат снага Рила и Пирин. Между трите планини има древно кръстовище на важни балкански пътища, контролирани и охранявани от нея - от Сердика-Средец-София през Траянови врата и Тракийската низина към Егея, и от Изтока през Филипопол към Мелник и Серско-Солунското поле, с разклонение през седловината Предела към Кресненското дефиле на Струма.

Данните от досегашните археологически проучвания, проведени от гл. ас. д-р Мариела Инкова и нейния екип сочат, че крепостта е изградена в края на ІV - началото на V в. Отначало гарнизонна, през VІ в. тя е вече плътно застроена и разширена от юг с втора външна крепостна стена, като се превръща в укрепено селище, опожарено при славянските нашествия през 80-те години на същото столетие.

Животът е възобновен през Х в. Особено интензивен е по време на византийското владичество – ХІ-ХІІ в., откогато датира една колективна находка от нагръдни и църковни кръстове. Повторно крепостта е опожарена в края на ХІІ - началото на ХІІІ в., вероятно при Третия кръстоносен поход, когато войските на Фридрих Барбароса превземат редица родопски крепости. През първите десетилетия на ХІІІ в. Якоруда попада във владенията на деспот Алексий Слав, присъединени през 1230 г. към Второто българско царство от цар Иван Асен ІІ.

От средата на ХІІІ в. и през ХІV в. Родопите са арена на активни военни конфликти между България и Византия. Археологическите данни свидетелстват за слабо интензивен живот в крепостта през този период. Голям некропол от ХІV/ХV – ХVІІ в., проучен в района на „Джерджевденската църква" до р. Якорущица свидетелства за преместване на населението в селище в низината, където е и днешният град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай