Солният град поведе в онлайн референдума

Солният град поведе в онлайн референдума | StandartNews.com

Провадия. Кметове започнаха битка за Чудесата на България в кампанията на "Стандарт". Минути след като културният министър Петър Стоянович пръв даде гласа си в онлайн референдума за най-значимите археологически разкрития, започна голямото кликане в цялата страна.

Класацията веднага атакува кметът на Момчилград Акиф Акиф. Той призова съгражданите си да подкрепят светилището на Орфей край село Татул. Най-старият град в Европа Провадия-Солницата обаче поведе в надпреварата. "Символите и традициите от славното ни минало са единственото, което ни обединява в това тревожно време", каза главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова при старта на кампанията, който бе даден в Провадия.

Вотът е оценка и за археолозите

Проф. Николай Овчаров

Вотът в кампанията "Чудесата на България" е и своеобразна оценка за работата на археолозите, а не само за техните открития. Кампанията е един от най-хубавите замисли на български вестник, която вече се провежда за трета поредна година. Но тя трябва да придобие един по-особен смисъл, да видим не само археологическите паметници, но и съдбата на хората, които ги откриват. Те се блъскат по чукари и степи и са по 6-7 месеца извън домовете си. Затова са важни археологическите открития, но и това как се стига до тях.

Провадия да се отлепи от Варна

Проф. Божидар Димитров

По-добре е Провадия да има собствен маршрут, отколкото да се залепи за Варна. Откритите солници и грамадната крепост "Овеч" са два от големите обекта, които могат да оформят собствен провадийски маршрут, но трябват доста пари за археологически разкопки и след това за реставрацията им. България е третата страна по археологически паметници, но лошото е, че нашите в сравнение с гръцките и италианските, са в тежко руинирано състояние и трябва да се реставрират.

Камъните тук тежат като блоковете на пирамидите

Проф. Васил Николов

Укрепителните съоръжения на цитаделата на най-древния град Провадия-Солницата са по 2-3 тона и тежат колкото блоковете на египетските пирамиди. От 2005 проучваме един от най-интересните исторически паметници и за нас е голяма чест, че "Стандарт" с Министерството на културата организира тази дискусия. Трябва да има маршрут за туристите, който да свързва Варненския некропол с най-богатото и най-старо съкровище в света с Провадия-Солницата. Варненското злато се дължи на първите пари - солта, на първия еквивалент за размяна и търговия. Хората, които са правили добива, са били някога монополисти и са плащали със сол, с която трупали по-късното си имане от мед и злато.

Искаме и на север Виа Понтика

Проф.Валентин Плетньов

Дали ще се прави Виа Понтика на север? Северното Черноморие и Варна нямат късмет да са родно място на Божидар Димитров. За разкопки и атракции в музеите трябват много пари. Преди 3 години МРРБ отряза северночерноморските общини от програмите. Тогава имаше идея за маршрут с посещения във Варна и Провадия. В стария Одесос е имало 17 базилики, сега започват сезонните разкопки на Княжеския манастир в Караач теке и манастира в Дженевара. Но ето, за крепостта "Кастрици" вместо необходими 60 хиляди лева спасяваме разкопките това лято със собствени средства на Археологическия музей във Варна.

Търсят терен за музей на солта

Музей на солта в Провадия, който да разказва с артефакти и мултимедийни възстановки историята на най-стария град в Европа, поискаха на срещата в Ламбовата къща археолозите и туроператорите. "Поел съм ангажимента и в момента търся подходяща общинска сграда", каза кметът Филчо Филев. Музей на солта има и в Поморие, но той показва добива й от морската вода, обясни проф. Васил Николов. В Провадия през петото хилядолетие преди Христа прадедите ни са добивали сол на високотехнологично ниво - чрез изпаряване от разсол - метод, непознат тогава на Балканите, а и в цяла Югоизточна Европа. Музей на солта може да бъде филиал на регионалния исторически музей в Провадия, обясни проф. Валентин Плетньов, шеф на археологическия музей във Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай