Последната война за Слънчев бряг

Ликвидацията на АД-то ще извади на тезгяха имоти за 120 млн. лв.

Последната война за Слънчев бряг | StandartNews.com

Бургас. В епохата на соца Слънчев бряг бе емблема на българския туризъм. Курортът бе витрината на развития социализъм, която гордо показвахме на шведи и французи. Мътните години на прехода отново му отредиха възлова роля, но тя му донесе само печална слава. Слънчев бряг си спечели скандално реноме на място, в което се въртят съмнителни пари и се водят кръвопролитни войни за апетитни територии. Най-новата история на курорта ще остане завинаги белязана от нестихващи скандали, подмолни и явни битки. Те започнаха през далечната 1989 г. с първите сражения между силовите групировки.

След серия показни разстрели на подземни босове битката край морето се премести на почти политическо ниво. В различните години един срещу друг воюваха държавата, общината и хотелиерите. От време на време в спора се намесваше и прокуратурата, а понякога дори и могъща за момента политическа партия. През последните 24 години тук се водиха битки за приватизацията на хотелите, за тока, за водата, за градинките и тротоарите, дори и за улиците, които изненадващо се оказаха собственост на търговско дружество с държавни и частни капитали! От първия изстрел измина почти четвърт век, но в Слънчев бряг сраженията не спират. В последната война е заложена дилемата кой ще управлява курорта.

Един срещу друг във финалния сблъсък са изправени хотелиерите и дружеството "Слънчев бряг" АД. В него държавата е мажоритарен собственик със 75% от акциите. Останалите 25% са в ръцете на стотици частни собственици. Това държавно-частно дружество управлява най-големия ни черноморски комплекс, което никак не се нрави на хотелиерите. Някогашните приватизатори вече открито искат смъртта на АД-то и са готови да воюват до кръв. Най-голямата им драма е, че съгласно приватизационните договори, които са подписали още през 90-те години, са длъжни да плащат солени такси на дружеството за поддръжка на пътната мрежа и инфраструктурата.

За най-големите хотели налогът стига до 20-30 хил. годишно. Ключът на проблема е фактът, че АД-то е собственик на всички улици, алеи и тротоари в курорта. И изисква не само инфраструктурни налози, но и такси за наеми на магазини, павилиони и сергии. Дружеството определя и сумите за файтонджии, таксиджии, търговци, казва дали ще има бариери, колко ще струват паркингите и синята зона. Години наред хотелиери и таксиджии блокираха с живи вериги курорта срещу безграничната власт на директорския борд. Този път властта даде знак, че се вижда краят на драмата.

Димчо Михалевски: Идват туристи от нисък клас

Водачът на червената листа в Бургас Димчо Михалевски се зарече още преди изборите, че "Слънчев бряг" АД ще бъде закрито. Тези дни той обяви, че вече има идея за ликвидация на дружеството, с която е запознат и министърът на икономиката Драгомир Стойнев. "Това дружество не оправдава своето съществуване от финансова гледна точка. То се е превърнало в една трансмисия, която раздава права за ползване на площи, върху които се изграждат стотици и дори хиляди магазини. А в същото време се ликвидират зелените площи. Въпреки че туристите се увеличават, приходите от от туризъм не растат. Това е следствие от ниския клас туристи, а за да се повиши качеството на туристическия продукт, е необходимо ликвидация на "Слънчев бряг" АД.

Правителството ще реши как ще се управлява курортът. Много е важно и да се предотвратят възможностите след ликвидацията на дружеството някой да не започне да извършва същите дейности, които то е развивало", обоснова позицията си Михалевски. До броени дни той възнамерява да внесе официално предложение пред правителството. При евентуална ликвидация на тезгяха ще бъдат извадени апетитни имоти на стойност 120 млн. лв.

Директорът: Ще се разклати борсата

Призивът за ликвидация на "Слънчев бряг" АД изправи на нокти директорския борд и опозицията в лицето на ГЕРБ. Планът на Михалевски бе заклеймен като опит за национализация. "Ликвидацията е крайно неудачна, защото това дружество е с 55-годишна история и има активи за 120 млн. лв. Ликвидация се предприема, когато едно дружество е изпаднало в несъстоятелност, а случаят не е такъв. Друг проблем е, че "Слънчев бряг" АД е публично дружество с акции на фондовата борса. То е под контрола на Комисията по финансов надзор. Това е органът, който трябва да разреши евентуална ликвидация, а досега никой не ги е питал. Ликвидацията може да предизвика сривове на борсата", предупреди изпълнителният директор на дружеството Златко Димитров. Неговата предшественичка Малина Стратиева, която е и хотелиер, пък заяви, че има сериозна пречка за ликвидацията.

"Дружеството е в приватизация от 1994 г. и тя не е приключила. Това означава, че първо трябва да се реши въпросът с държавния дял в АД-то и той да се продаде. Тук обаче изниква друг проблем. Един от материалните активи е инженерната инфраструктура, която включва улиците и тротоарите, а от този актив, както и от останалите 25%, се държат от частни акционери. Редно е те да останат държавни, а не да се прехвърлят на община Несебър. Тяхната пазарна оценка от преди 3 години е 12 млн. лв. Най-удачното решение е те да останат собственост на държавата, а на останалите частни акционери да се изплати равностоен дивидент, който е общо 3 млн. лв.", коментира Бакалова. Тя подкрепя тезата, че дружеството не бива да се ликвидира, защото подобен сценарий би превърнал курорта в обикновен град, в който няма да стъпи нито един турист.

ГЕРБ: Несебър да плати на собствениците

Депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев реагира най-остро на проекта за ликвидация на АД-то. "Колегите се изказват неподготвени. Нека първо уточнят това национализация ли ще бъде или ликвидация, защото дружеството има 75% държавни активи. Първият вариант е да кажат дали национализират 25-те процента частни акции в стила на 1945 г. Вторият вариант е някой да плати тези 25%.

По пътя на логиката трябва да ги плати община Несебър, което по груби сметки е 20-30 млн. лв. Общината обаче не иска да ги плаща. Първо този проблем трябва да се реши и след това да се говори за ликвидация. Дори да се премахне АД-то, Слънчев бряг е колкото голям град и община Несебър трябва да създаде отделна администрация за него", коментира казуса депутатът Димитър Бойчев. Според него, ако все пак се стигне до ликвидация, то най-удачният вариант е улиците да станат собственост на община Несебър и от местната хазна да бъдат обезщетени частните акционери.

Управление с равни квоти

Повечето хотелиери настояват стопанисването и поддръжката на улиците да поеме община Несебър, в която всички плащат местни данъци. "Въпросът с ликвидацията на дружеството нас не ни вълнува. Ние обаче сме против то да се изживява като господар на инфраструктурата, защото пречи на другите дружества да работят нормално", заяви шефката на Съюза на собствениците в курорта Елена Иванова. Колегите й са изготвили модел за управление на Слънчев бряг. Те настояват след ликвидацията на АД-то неговото място да заеме Управителен съвет, в който да участват с равни квоти хотелиери, община Несебър и туроператори. Концепцията им предвижда този орган да се занимава със стратегията за развитието на курорта, рекламата и да решава проблемите. В правомощията му обаче няма да има търговска дейност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай