По стъпките на пилигримите от Сандански до Рожен

По стъпките на пилигримите от Сандански до Рожен | StandartNews.com

В мелнишката църква "Свети Антоний" гонели бесовете от хората

Сандански, Мелник, Рожен. Ако сте любител на религиозния туризъм, там определено има какво да се види. Множеството храмове и манастири са с уникална история, в тях се пазят светини, достойни за поклонение.

Сандански е сред най-малките градове у нас с 28 000 жители. На самия вход на града посреща бронзова статуя на храбрия тракийски вожд и предводител на робското въстание срещу Рим - Спартак. Скулпторът Величко Минеков и архитектът Иван Николов създават паметника и парковия комплекс около него през 1978 г.

Непременно трябва да посетите Археологическия музей, в който се съхраняват артефакти на повече от 27 века. Създаден е през 1936 г. заедно с археологическото дружество "Струма". През 1960 г. започват системни археологически разкопки. Те показват, че Сандански е един от най-старите градове на Балканите. На територията му е имало селища още в края на XIII и началото на XII в. пр. Хр.

В музея се съхраняват и останките на раннохристиянската "Базилика на епископ Йоан".
До VI век градът е бил един от първите християнски епископски центрове в България. Епископският комплекс, намиращ се зад сградата на старото кметство, включва Епископска базилика, баптистерий, атрий с колонада, помещения и сгради, които продължават да се проучват в момента.

В музея се пази доста голям архив, като освен находките, съхранява пълната документация и снимков материал, описващи разкритите обекти. Там има надгробни плочи, монети, надписи, антични съдове, предмети на бита и накити от различни исторически периоди.

През 2014 г. учените откриха мacивeн бpoнзoв кpъcт

кoйтo e бил нaбит в пpът. С него ca зaпoчвaли литийнитe шecтвия. Разкопките бяха проведени в рaннoxpиcтиянcкия кoмплeкc, кoйтo ce нaмиpa дo глaвнaтa yлицa. Освен кръста там бе открито и пoмeщeниe c paзмepи и фopмaтa нa пapaклиc и други, кoитo ca cвъpзaни c двa вxoдa и чeтиpи ниши. Учените пpeдпoлaгaт, чe тoвa e билa aнтичнaтa библиoтeкa - cкpиптopиyм.
В края на VI век градът е бил разрушен от варварски племена. От тогава носи името "Свети Врач" в чест на двамата мъченици - братята Козма и Дамян, които безплатно лекували християните и си спечелили прозвището безсребреници.

От 1947 г. Свети Врач носи името на българския революционер и воевода Яне Сандански, който е един от най-големите дейци на Вътрешната македоно-одринска революционна организация в Серския революционен окръг.

Типично за този край е, че хората са силно религиозни. Затова непременно трябва да посетите и православните храмове в града. В Сандански действат общо 4 църкви. Най-голямата е

"Свети Георги Победоносец", която е умалено копие на Патриаршеската катедрала

Храм-паметник "Св. Александър Невски".
Парцелът за храма е осигурен в края на 1920-те години от тогавашния народен представител Атанас Хаджипопов. През 1938 година е положен основният камък на църквата от убития Неврокопски митрополит Борис. По време на Втората световна война строежът спира. За възстановяването му помага Ловчанският митрополит Филарет. Църквата е осветена на 2 ноември 1952 година от Неврокопския митрополит Пимен. В храма има стенописи на художника Николай Шелехов, който ги изписва през 1964 - 1967 година, а иконите на иконостаса са дело на Христо Апостолов.
Сандански е един от най-горещите градове у нас,

често през лятото градусите скачат до рекордните 42 градуса

Градът обаче има впечатляващ градски парк, наречен "Свети Врач".
Ако питате някой санданчанин с какво се гордее най-много, той ще ви отговори рязко (типично по македонски) и лаконично: "Минералната лековита вода и чистия въздух." В древния "Свети Врач" има 6 термални извора, като водата е чудесна за пиене и е с уникална лечебна сила. Най-известният извор е "Мирото". Водата от него е кристално чиста и безцветна. Подходяща е за пиене при стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни, бъбречни, урологични и метаболитни заболявания - подагра, диабет, затлъстяване. За външно балнеолечение - при заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, кожни заболявания.

В района на общината има общо над 80 извора с температура 42-81 градуса. Те са с ниска минерализация и богат химически състав.

През септември всяка година от 1993-а насам в Сандански се провежда зрелищния фестивал за авторска пиринска песен "Пирин фолк". След 2000 г., с вписването му в Културния календар на Министерството на културата, форумът все повече се утвърждава като международен. В него участват изпълнители от България, Гърция, Македония, Сърбия и Румъния. От 10 години заедно с традиционните награди на фестивала се връчва и специална награда за "Цялостен принос в развитието на българската музика".

В близост до Сандански е манастирският комплекс "Св. св. Козма и Дамян", построен през 1861 година. Към днешна дата храмът е ремонтиран и е с възстановена високата камбанария.
По пътя до манастирския комплекс се намира параклисът на "Св. Димитър Солунски" с лечебно аязмо, което извира в основата му. Местните вярват, че

водата от аязмото помага при очни заболявания

По същия маршрут има отлично изградена курортна база, реномирани лечебни центрове и елитни спа комплекси, където се извършват разкрасяващи и релаксиращи процедури с чудодейната вода. Сандански е един от малкото градове, известен в цяла Европа с това, че в него успешно се лекуват бронхиална астма, заболявания на бъбреците и хронични ставни заболявания.

Освен културните, археологически и религиозни паметници в Сандански има и над 58 места за преспиване - хотели, хостели и къщи за гости, в които може да отседнете.

До Сандански е най-малкият град в България - Мелник. Там има повече църкви, отколкото жилищни сгради. Една от тях е сред малкото у нас, където са лекувани душевно болни хора.

"Св. Антоний" се намира само на десет минути пеш от центъра на Мелник, в североизточна посока. Църквата е построена през далечната 1765 г. Тук са се лекували хора с психични и душевни проблеми, даже бесновати били изцелявани. А веригата, която стои до една от колоните в храма, напомня за това, че и днес могат да се случат чудеса, като се иска единствено силната ни вяра.

В средата на храма има специална плоча с двуглав орел, който е символ на Вселенската патриаршия. Иконостасът е от изключително значение, защото е от XVIII в.

В мелнишкия храм "Св. Йоан" се съхранява и чудотворната икона на "Пояс на Св. Богородица", с която се правят ежегодни литийни шествия за празника на гр. Сандански. Шествието започва от началото на града и завършва при манастирския комплекс "Св. св. Козма и Дамян", след което там се извършва и празнично богослужение.

Една от духовните перли на Пиринския край е Роженският манастир

"Рождество Богородично". Според историците манастирът е съществувал още през XIII в., когато цялата Мелнишка покрайнина е била управлявана от деспот Алексий Слав, племенник на българския цар Калоян (1197-1207).

В Светата обител се пази чудотворната икона на Божията Майка "Портарница". Тя е копие на прочутата чудотворна икона на Св. Богородица, охранявала портите на Иверския манастир на Св. Гора, Атон (оттам епитета Портаитиса), и включва сцени с изображения на историята на нейното спасяване от иконоборците в Цариград и посрещането й на св. Гора. Надписът сочи, че тя е зографисана "от ръката на Яков, монах Иверски", през 1790 г., а е била поръчана, заедно със специалния кивот, с благословението на кожарския еснаф в Мелник.

По това време Роженският манастир е бил метох на Иверския манастир и оттам и връзката на нашия манастир с този на Св. Гора. С иконата два пъти в годината се прави литийно шествие.

Дворът на манастира не е голям, но пък там расте над 200-годишна лоза, която и днес изобилно дава своя плод.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай