Пътувай без бюджет

Четири идеи за авантюри през пролетта, които са по джоба на всеки

Пътувай без бюджет | StandartNews.com

Един от най-сигурните начини да извършиш престъпление спрямо градусите навън е да не пътуваш по време на пролетта. Зимата обаче е пословично настоятелна по отношение на изчерпването на бюджета за каквито и да било развлечения, консумиран от баналности като ток, парно и топла вода. Затова хвърлете поглед на следните четири идеи за пролетни приключения, които могат да излязат съвсем-съвсем евтино. Идеалният вариант е да забравите за обичайните туроператорски фирми и да се запознаете с няколко сайта, които могат да свършат не по-малко добра работа и със сигурност за по-малко пари. Ето кои са те:

Каучсърфинг

Влизаш в интернет и набираш www.couchsurfing.org. Сайтът е социална мрежа, в която са регистрирани повече от 4 милиона потребители от 246 държави. Всеки от регистрираните предлага да е твой домакин - може да си чукнете среща на центъра в Прага, да се разходите из града, да пийнете в някой бар, да предложи легло и подслон и най-ценното - приятелство. За това не се иска нищо в замяна - ако човек прояви желание, може да се пробва и като домакин в България и да свърши същата услуга спрямо други членове на сайта, които искат да ни посетят. Всичко е на добра воля, на принципа на доверието и гостоприемството. В същото време подобна среща с непознат човек носи безценно предимство - контакт с местен, който буквално обезсмисля идеята за гид: познава добре града си, може да те разходи навсякъде, да водите приятен разговор и да се забавлявате, вместо да те залива с тонове информация от типа "тази сграда е построена през..." и т.н. В сайта са регистрирани над 3 милиона души от 246 държави. Общност от пътуващи, които са се досетили, че не можеш да почувстваш една държава, ако снимаш най-красивите й сгради и ги качиш във Фейсбук. Личният контакт и гостоприемството, това е най-важното за каучсърфърите.

Първият досег с каучсърфинг обикновено носи страха от риска пред непознатото. Сайтът обаче има система за верифициране на посетителите. Тоест след всяко добре преминало пътуване участниците в платформата за авантюристи оставят мнение за срещата си. Затова преди да си изберете непознат домакин, изчетете добре какво са написали останалите за него. Хората, които се регистрират в каучсърфинг, най-често знаят по няколко езика, комуникативни са и обичат новите и непознати преживявания.

Добър вариант, ако тепърва решите да използвате сайта, е изборът на близка дестинация. Гърция или Турция са отлични дестинации, а в Солун, Атина или Истанбул са регистрирани общо над 30 000 души. Преди да пратите писмо, прочетете добре информацията за потребителя - интереси, езици, хобита, професия. По тях бихте могли да се ориентирате за това дали все пак сте от една порода и можете да си паснете. Важно е и когато пишете писмо към някой чужденец, да обясните причината, заради която сте избрали именно него - съобщенията от типа "Здрасти, може ли да спя у вас следващата седмица" рядко се толерират от членовете на сайта - така ще намалите критично ниско шансовете си за евентуален подслон. Обикновено пътуващите прибягват и до друг трик: написват едно и също писмо и го разпращат на десетина души, сменяйки единствено имената. Опитните каучсърфъри обаче надушват, че гостът иска да мине по лесния път, затова бъдете внимателни с copy/paste технологията.

Клубът за гостоприемство

Hospitalityclub.org - или "клуб за гостоприемство" е другата голяма мрежа, която създава условия за нестандартно пътуване. Идеята е съвсем сходна: купон, разходки, взаимно доверие и нови приятелства. Ако не стане в couchsurfing, това е другият сайт, на който може да разчитате. Регистрираните потребители са десетки хиляди. "Харесва ли ти да срещаш представители на различни култури? Обичаш ли да пътуваш? Обичаш ли да помагаш на другите? В такъв случай това е точното място за теб!" - това е мотото на мрежата за пътешественици. Ако пък авантюризмът не ви е призвание, може да поканите чуждите култури в дома си. Нито едното, нито другото обаче е задължително: в сайта може просто да се свързвате с приключенци от далечни страни, които идват у нас и търсят приятна компания за по чашка, разходка и сладки приказки. Онлайн порталът е преведен на цели 35 езика, включително и български, а до него има достъп всеки, дори жител на отдалечена точка като Уганда или Гватемала. Създаден е от 25-годишния тогава германец Вайт Куен през август 2000 г. "Нашата цел е да събираме хората - домакини с гости, пътешественици с местните. Хиляди по целия свят си помагат взаимно, когато пътуват - присъедини се и ти, като предложиш подслон или разходка из града. Не струва нищо, отнема само минута и всеки е добре дошъл. На нашата страница членовете на клуба могат да разглеждат профилите на останалите, да изпращат съобщения или коментари за собствения си опит", представят накратко концепцията на сайта. През последните 10 години "Клуб Гостоприемство" има вече над 50 000 членове по цял свят, а големият им стремеж е да стигнат милион. Много, като за клуб.

Пътувай с дарения

Обърнете внимание на следния сайт: www.indiegogo.com. Това е един от няколкото адреси в мрежата, които са се посветили на събирането на онлайн средства за буквално всичко. Идеята е да публикуваш информация за свой проект, постваш снимки или по-добре видео, с които обясняваш защо искаш да събереш въпросната сума. Използваш всичките си контакти и изпращаш посланието си по социални мрежи, мейлове, изобщо изработваш сам собствения си ПР. Колкото по-подробен профил на идеята изградиш, толкова е по-вероятно някой да ти обърне внимание (каузите в сайта са стотици и си в пряка конкуренция с всички останали). И тук идва приятният момент: един от най-честите проекти, за които се събират пари, е пътуване. Например обявяваш, че искаш да направиш околосветско пътешествие, но някак си ти липсват необходимите поне 10 000 долара. Описваш маршрута си, като обещаваш и все пак някакъв тип отплата на дарителите - например да заснемеш клипче от всички мечти, на които си бил, или да вдигнеш плакати с тяхното име във всички столици, които си посетил, а после да им пратиш снимки с тях. Звучи странно, но в мрежата са регистрирани прекалено много хора, за да не успееш да събереш поне някаква начална сума. Цялата тази работа, казват, връщала и значително вярата в солидарността.

Стопът е класика

Истина е: стопът далеч не притежава същата аура на сигурност, която имаше преди години. В същото време вдигнатият палец и случайната кола са тандем, който никога няма да се изчерпи. Все още има достатъчно шофьори, които са пътували здраво по този начин на младини и са натрупали онова, което любителите на метода наричат "стоп карма". Спокойно може да се възползвате от топлото време и почивните дни за едно пътешествие из България, разчитащо най-вече на случаен превоз. Освен това всяко стоп приключение донася и куп истории, които можете да чуете от човека зад седалката. Начертайте си маршрут, като преди това обстойно проверите дали ще минете по силно натоварени пътища - задължително, ако не искате да прекарате 4 часа на шосе с 10 минаващи коли на трийсет минути. Добра идея е все пак крайната ви спирка да е някой морски град - всяко пътуване е особено хубаво, когато приключва до вълните. А златното правило е ясно: момче и момиче в компания многократно засилват вероятността за коли, които набиват спирачките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай