Островите на хедонизма

Островите на хедонизма | StandartNews.com

Знаменитости и анонимни бохеми търсят наслади по божествените късчета земя и "ръкавите" на съседна Гърция

Каквато политическа и/ли/ банкова криза да сполети Гърция, тя пак ще бъде в топ три на лидерите в туризма. Така е от десетилетия. Неслучайно Уинстън Чърчил блокира мераците на Сталин за /пост/военна инвазия към сушата и островите на съседите - съветското влияние в средата на миналия век там гравитира около 25 процента. Британският премиер пуши пурите си и пие уискито си най-добре под слънцето на древна Елада - предпочитал я дори през Южна Франция.

Тук и сега се знае, че световният елит акостира в Санторини заради прекрасните залези, но вече се интересува и от Икария - заради примера на дълголетниците, които живеят там до 100 с маслини, хляб, вино, зехтин, следобеден сън и тотална дистанция от истеричното всекидневие. Ексфинансовият министър Янис Варуфакис обаче има вила в Егина, премиерът Алексис Ципрас - в Корфу, а половината му кабинет - в Крит. В китния Скопелос пък беше сниман музикалния хит "Мама миа".

Родните бизнесмени най-често оставят яхтите си в Порто Карас - на полуостров Халкидики, на не повече от 5 часа от София при нормално шофиране.

Там офертите са по-изгодни от тези на нашенското Черноморие, а услугите са по-качествени. Екстрите към тях не се начисляват допълнително - влизат в таксите. Никой не вдига скандали за дреболии или не сипе псувни като дивак. Плажовете са дълги и чисти, заведенията край палмите са добре охладени - както и питиетата в тях. Бг тузарите високо ценят и Родос. Те са сред редовните клиенти на две прочути кръчми на острова - "Питагорос" и "Хипократус". Там сервират най-прекрасно приготвени риби и октоподи в диаметър от много километри. Който поръча най-големите, го поздравяват с камбанен звън.

Шоуто е в Миконос

Миконос е вторият летен дом на знаменитости от цял свят. Кристиано Роналдо често отдъхва там и после се хвали за кефа "произведено в Гърция". Миналата година уж по случайно стечение на обстоятелствата, наетата от него къща се оказа съвсем близо до конкурс за манекенки. Собствениците после обаче се жалваха от височайшия си гост - оставил след себе си потрошено и разхвърляно. Преди дни в Миконос пък акостира супер красавицата Алесандра Амброзио, която често събира тен в Гърция. Скандалната Линдзи Лоън също е обичаен гост на магическото място и прекарва поне по една седмица годишно там. Клубовете работят на макс до ранни зори.

Миконос е кръстен в чест на внука на бог Аполон - Миконс. В археологическия и етнографския музеи често се сблъскват любители на тематичните факти от различни континенти. Историята напира и във византийската църква Парапортиани. Снежнобялата сграда всеки ден е посещавана от десетки местни. Старинните вятърни мелници са другата визитна картичка на острова. Лабиринтът от тесни калдъръмени улички между белите къщи с пъстроцветни прозорци и врати предразполага към стопроцентова романтика.

Вулканичният Санторини

Санторини предлага уникална гледка - на подводната калдера, епицентър на едно от най-големите вулканични изригвания в историята. Да си спомним как Анджелина Джоли като Лара Крофт се гмуркаше, за да открие останки от храмове и дворци от критско-минойската цивилизация. Санторини е бил строен в кръг, но вулканът помита централната му част - появилият се кратер пък се запълнил с вода. Следи от експлозията са открити чак в Египет. Учените преценяват, че изригването, взривило планината, е било с височина 1300 метра. Така че вълната, образувала се от експлозията вероятно е помела Крит - на 100 километра на юг.

Фира е главният град - варосани къщи, кацнали на ръба на високата 400 метра скала. Тесните улички, изпълнени с бутици за дрехи, бижута и ръчно сътворени прелести, са пълни с туристи. Гледката от Фира е великолепна - от южната част на нос Акротири до северната на нос Свети Николай, заедно с вулканичния остров Неа Камени в центъра. Иа е сред големите атракции на Егейско море. Според местните риболовните докове там са поне на 3000 години. Санторини е обявен за "най-добрия остров в света" от Би Би Си през 2011 г.

Лесбос на Сафо

Славата на Лесбос разнасят мощни интелектуалци - от древната поетеса Сафо до носителя на Нобелова награда за литература Одисеас Елитис. На този остров жените преди хилядолетия се радвали на нечувана и невиждана за онези епохи свобода - те са били фактори в социума, тъй като семейното имущество се предавало и по женска линия. Сафо била начело на общност, която подготвяла момичетата за съпружеския живот.
На плажа Скала Ересу се пекат богаташи от цял свят - прозрачна вода, мек и златист пясък. Те ангажират съседните хотели още през зимата. Който не успее - разпъва палатка. Древна гора от вкаменелости на праисторически секвои, лежащи в застинала лава, е декор за милиони снимки.

Перлата на Ситония

В началото на 60-те години на миналия век корабният магнат Янис Карас обикалял с яхтата си Егейско море. Застигнала го буря и с много усилия се спасил в закътан залив на Ситония. Карас толкова харесал мястото, че решил да го направи свое постоянно частно пристанище. Затова Порто Карас и до днес носи името му.

В края на 60-те години магнатът закупил 1700 хектара манастирски земи около любимия си залив и основал най-големият хотелски комплекс на Балканите. Светският живот в началото се ражда покрай вилата му "Галини" - туризмът също. Днес в Порто Карас най-търсени са петзвездните хотела "Мелтон" и "Ситония", луксозната "Вилидж Ин"... И, разбира се, реставрираната вила на Карас, където са отсядали Салвадор Дали, Мелина Меркури и Франсоа Митеран. Луксът е изумителен, цените също са на висота.

Със своите 315 места Порто Карас е най-голямото яхтено пристанище в Северна Гърция, което разполага и с хеликоптерна площадка. Там предлагат и лодки за онези, които са пристигнали по суша. Те могата да прекарат ваканцията си, плавайки между Халкидики и островите на Егейско море. Ако не са дошли за международните турнири по голф, разбира се. В казиното - представено като "най-голямото в Гърция", има 17 рулетки, масите за блек джек са 13, а игралните автомати са над 400. 45 000 маслинови дръвчета и огромни масиви от лозя придават задължителната кулинарно-алкохолна екзотика. Порто Карас има своя изба, която произвежда цялата гама от традиционни за Халкидики вина.

Родос - блянът на султаните

Родос, най-големият от Додеканезките острови на Гърция в Егейско море, е само на 18 километра западно от Турция. Неслучайно той е блянът на султаните от разцвета на империята. Има форма на острие на стрела - дълъг е 79,7 и е широк 38 километра. Всички са чували за Родоския колос - едно от Седемте чудеса на света. Най-важните културни паметници тук са Акропола в Линдос и в самия град Родос, древните Ялисос, Камирос, археологическия музей, губернаторския дворец, приюта "Света Екатерина", венецианските замъци край Монолитос и Критиния.

Вътрешните части на острова обаче са планински и рядко населени, покрити с гори от брутски бор и кипарис и богата фауна, включително родоски елен. Забележителни са Долината на пеперудите, местността Седемте извора, а връх Атавирос е най-високата точка - 1215 метра. Бреговете са скалисти, но съществуват ивици плодородна земя, където под благотворното въздействие на средиземноморския климат се развиват разнообразни култури като цитрусови плодове, лозя, зеленчуци и други.

Крит - миксът на времето

Крит, най-големият гръцки остров, е и сред най-популярните дестинации в Средиземно море.
В столицата Ираклион съжителстват старо и ново, нощен живот и традиции, микс от различни стилове в архитектурата правят града интересен и привлекателен. Можете да се разхождате по венецианското пристанище и да се наслаждавате на гледки от античността, а след две минути да пиете кафе в някое модерно заведение на площада "Елефтерий Веницелос" или Лъвския.
В източната част на префектурата има няколко големи курорта. Само на 5 километра от центъра на Ираклион може да видите Кносос - най-големия център запазен от Минойската цивилизация.
През Средновековието Крит е част от Венецианската република. Крепостни стени и сгради, построени по времето на владичеството на тази средиземноморска държава, днес са запазени в Ираклион, Ханя и Ретимно.

Корфу - романтиката на императрица Сиси

Корфу е много различен - нощният живот е сравнително по-кротък от този на Миконос, но очарованието не е по-малко от това на Санторини.
Романтиката на планински селца с красиви частни вили е изключителна. Можете да танцувате в местните таверни. Навсякъде се носи уханието на миртови и лимонови дървета. Пълно е с венециански, гръцки, английски и византийски исторически паметници. Плажовете са чудни, водата - прозачна. Цените са като навсякъде.

Според легендата Посейдон бил влюбен в Керкира, дъщерята на речния бог Азопос и речната нимфа Менопе. С помощта на Зевс я отвлича и я завежда на безименния до тогава остров. В израз на любовта си той го кръщава на нея. Те имат син - Феак, откъдето идва и наименованието "феаки" - така се казват коренните жители на острова, които се споменават в "Одисея" на Омир.
Островът е бил населен още през 800 г.пр.Христа.

Забележителностите на острова са изключително много, но някой от тях заслужават определено внимание.
Старият град в столицата е най-големият средновековен комплекс в Гърция - византийски и венециански стълби, фонтани, крепости и храмове.

Площад "Спианада" е прекрасен, а в църквата "Свети Спиридон" се пазят мощите на светеца, покровител на града. Спирос се казват една трета от мъжете тук. Посетете музея на азиатското изкуство, английската църква, дворецът "Свети свети Михаил и Георги", изграден с камъни от остров Малта за резиденция на гръцките крале, архитектурният ансамбъл "Листон" - копие на парижката улица "Риволи", построен от същия инженер Лесер.

Само на 9 километра от столицата се намира Ахилео - лятна резиденция на австрийската императрица Елизабет, съпругата на австрийският крал Франц Йозеф I. Това е огромна вила с множество статуи на гръцки богове и богини, красиви градини и гледка, която няма да забравите никога. Носи името на Ахил, като негова статуя е поставена в центъра на голямата градина. Дворецът е построен през 1890 г. от италианския архитект Рафаело Карито.
Най-красивото кътче обаче е Палеокастрица - уникални заливи, залези и прелести.

В Корху са живяли италианският писател Джералд Даръл, Антонио Вивалди, Вики Леандрос... Тук е роден принц Филип, съпруг на британската кралица Елизабет Втора, но безспорно най-интересната личност е Джакомо Казанова, живял тук като венециански войник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай