Кирил Домусчиев: Туризмът може да даде 20% от БВП (ОБЗОР)

Кирил Домусчиев: Туризмът може да даде 20% от БВП (ОБЗОР) | StandartNews.com

КРИБ поема 50% от разходите за заплати на студенти 2-3 курс

Туризмът е една много важна индустрия за България, може би най-силният сектор на икономиката ни - той произвежда 12% от БВП на страната и съвсем спокойно до 2020 г. може да се стигне до 18-20%, което е впечатляващо. Това каза Кирил Домусчиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, по време на среща с туристическия бранш, организирана от КРИБ и КНСБ в рамките на Националната кампания "Бизнесът на светло за по-добро бъдеще". "Трябва да се положат усилия туристическият сектор да бъде правилно подпомогнат от страна на държавата и да излезе максимално на светло", каза Домусчиев.

Той съобщи, че над 30% от икономиката на България е в сивия сектор, а има определени отрасли, където процентът е доста по-голям. По думите му България е на първо място в ЕС по сива икономика. "КРИБ започна да реализира една идея, която може би ще е от полза на хората от туристическия бранш - опитваме се по всякакъв начин да работим с университетите, да подпомогнем министъра на образованието за такива реформи, които да доведат до подобряване на качеството на кадрите. Наша инициатива е т. нар. Академия икономика, която дава възможност всеки един наш член да предостави запитване и ние с контактите, които имаме с университетите, да му предоставим студенти 2-3 курс, които да започнат работа при него, като КРИБ поема 50% от разходите за заплата на студента", каза Кирил Домусчиев.
Според министъра на туризма Николина Ангелкова е важно туристическият бранш да се обедини, за да се намали сивият сектор.

По думите й трябва да се намалят драстично националните туристически сдружения, които в момента са 20. През 2016 г. министерството на туризма ще заложи на онлайн реклама, както и на работа с нискотарифни авиокомпании.
Представители на туристическия бранш заявиха, че най-големият проблем е, че хотелите и механите по курортите не дават касови бележки и хотелите масово не регистрират туристи. "Касовата бележка в Банско е туристическа атракция в механите, туристите се радват, като я видят", каза хотелиерът и ресторантьор Борислав Малинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай