Губим 300 млн. лв. от данъци в туризма

Губим 300 млн. лв. от данъци в туризма  | StandartNews.com

Между 300 млн. и 500 млн. лв. губи държавата от сивия сектор в туризма само като неплатени данъци, твърдят експерти от бранша. Над 60% е делът на сивата икономика в сектора, признаха през последните месеци представители и на туроператорите, и на хотелиерите. Така, ако приходите от нощувки и допълнителни услуги за 2014 г. са 6 млрд. лв., то реално оборотът на сектора е бил близо 10 млрд. лв. Заради липсата на реални сведения за броя нощувки и дори за местата за настаняване - квартири, хостели, пансиони и семейни хотели, държавата няма и реална статистика. По-страшна обаче е щетата за бюджета.

Това бе и една от причините още по време на втория служебен кабинет зам.-министърът на туризма Бранимир Ботев заедно с МВР и ДАНС да разработи система, която да свързва хотелите с органите на реда. Така информацията за настаняването би отивала директно в полицията и оттам в ДАНС. Темата е актуална и заради терористичните актове в Европа. Министърът на туризма Николина Ангелкова обаче замрази проекта за свързаност на хотелите.

Според злите езици именно това е и станало причина да бъде отстранен Ботев. Преди ден Ангелкова обеща до края на годината системата да заработи, без да уточни, че тестове в реално време вече са проведени в Пловдив, а органите на реда са доволни от резултатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай