Дали, голф и кулинария в Коста Брава

Дали, голф и кулинария в Коста Брава | StandartNews.com

Луксозни игрища, музеят на гения и топресторанти са магнит за туристите


Коста Брава-София.Коста Брава заема с 256 км крайбрежието на област Жирона. Простира се от град Бланес, на 60 км североизточно от Барселона, до френската граница. "Дивият бряг" (или "Скалистият бряг"), както може да се преведе името на Коста Брава, привлича близо 100 години артистичен и по-простосмъртен свят.

В уютното рибарско селце Кадакес прави първото си студио Салвадор Дали. До 1910 г. в селището се е влизало само по море. После го свързват с път по суша. Коста Брава привлича силно художниците Пабло Пикасо, Хуан Миро, Утрильо, Шагал и поета Лорка. Режисьорът Луис Бунюел снима тук част от филма си "Златният век" (1930). Ив Монтан, Орсън Уелс, Елизабет Тейлър и Ава Гарднър внасят допълнително звезден колорит в областта и черпят вдъхновение по див(н)ото крайбрежие.

През 50-те години на миналия век испанското правителство започва да развива туризма край дивите и пасторални морски скали - като алтернатива на френския препълнен Лазурен бряг. Основната клиентела идва от Франция, Великобритания, Германия. Приятен климат, история, култура, традиционни каталонски храни и вина привличат копнеещите за тръпки, различни от тези по познатите плажове и кръчми. Днес ресторантите в област Жирона надхвърлят 2500. Дори барселонското летище Ел Прат се оказва тясно за набъбващите милиони пасажери годишно.

На летището в Барселона бъка от руски туристи

Между 16 и 23 часа има около 20 полета към Москва и други градове. За ужас на граничния контрол 6-7 полета за Русия са струпани в рамките на 30-40 минути. Хиляди руснаци с паспорти в ръце напират към гишетата за граничен контрол. Настава невероятна гълчава, викове, блъсканици, изискани и по-цветни ругатни сред възрастни, жени, деца. И тогава вратите на гишетата на строгия граничен контрол за извън ЕС се отварят широко. Самите служители бързо се изтеглят, за да не бъдат пометени или смазани. Встрани са отварят и другите секции - за пасажери на ЕС, само и само да не се срутят будките и съоръженията.

Гранични и митнически служители встрани стоят с бледи лица и тук-там само махат с ръка - давай, давай! Свежи руснаци и рускини с шоколадов тен вече са оставили парите си в Каталония. Без паспортна проверка. И могат ди си отиват. По-бързо дори. Тичащите пасажери с куфари, играчки, бутилки, деца, колички, подаръци и какво ли още не в ръцете засмукват и останалите пътници за страни и дестинации из Европейския съюз. Единствено спасение се оказва на точното място да уцелиш изхода за своя полет във вече родния ЕС.

В Каталония срещаш повече симпатия към българи, румънци, руснаци, славяни - било то туристи или не. Не само заради условната географска близост, Гражданската война или Христо Стоичков. И още нещо - крайбрежието на Коста Брава на места силно наподобява българското Черноморие между Дуранкулак и Варна. Все пак испанският и нашият североизток лежат на 42-ия паралел. И все повече си приличат. Привличат. И сближават.

В храма на гения

Пускаш монета от едно евро в кутия и в лимузината на театър-музей "Дали" започва да вали. Вдясно от шофьора пада кратък дъжд. Отзад седят мъж и жена. Шофьорът носи прическа като на фен на "Бийтълс". Жената на задната седалка, надхвърлила средна младост, говори на възрастен мъж с азиатски черти.

"Тя е босът на сицилианската мафия и предлага на тартора на китайската как да си поделят подземния свят", открехва ни Тина, гид на музея на Салвадор Дали в каталонския град Фигерас. Над бляскавия "Кадилак" на художника се извисява женска фигура, наподобяваща статуетка "Оскар". Дамата с глава на гущер се оказва алегория на масовата култура.
Преди повече от половин век Салвадор Дали е виждал как и накъде върви светът. И хич не му е пукало от нищо. Дори от самия себе си. Казвал, че единствената разлика между него и лудите е, че не е луд. Завещал да го погребат в централната част на собствения си музей и всички влизащи да минават над останките му спокойно и хич да не ги е еня. Както и на него приживе и след смъртта му в 1989 г. Над мраморния под се извисява изящен купол. Напомня на храм и обсерватория.

С около милион и половина посетители годишно театърът музей на Салвадор Дали в родното му каталонско градче заема четвърто по популярност и посещаемост място в цяла Испания. За десет години гостите почти са се удвоили. През септември музеят ще навърши 40 години. Колкото и книги, албуми, каталози и творби на великия испанец да сте чели и видели тук и там по света, във Фигерас и крайбрежието на Коста Брава ще усетите и разберете повече за него.
Разпадащите се и преодолели гравитация фигури в творбите му намират своя отговор в Каталония. Американските бомбардировки с атомно оръжие над японските градове карат Дали да рисува хора и предмети в безтегловно състояние. Навлизането в квантовата физика и антигравитацията пък хвърлят и залепват на тавана клекалото, бидето и ваната от апартамента на прочутата холивудска звезда Мей Уест. Относителността на времето се стапя в разпадащи се часовници. Художникът предизвиква и пространството в творбите и пред зрителите. Гледани от различно разстояние картини представят различни образи. Ако си присвиете очите, сложите очила или погледнете през обектива на фотоапарата, пак ще виждате по-различно, отколкото отблизо и с широко отворени зеници. Образът на Абрахам Линкълн ще се появи зад разголената Гала и ще зашуми на долари.

Холографски и други техники надхвърлят и най-бясното въображение. По-политически ориентираните ще видят как руският пролетарски вожд Ленин изглежда като азиатец на няколко места. А други - медици и по-особено левоориентирани - ще се насладят и как изглежда анусът отвън; но, но, забележете! - и отвътре. Много детайлно и изящно дори!

Мистификаторът Дали провокира къде и как ли не. Има множество творби загадки, където ще откривате още няколко плана и образа. Дайте пълна воля на фантазията си и пак едва ли ще достигнете визиите на забавляващия се Дали. Освен от каменистото пасторално крайбрежие на Коста Брава вдъхновението му идва особено от рускинята Гала, родена през 1894 г. Красивата жена е бивша съпруга на френския поет Пол Елюар. За Дали тя е жена, майка, сестра, любовница, дъщеря, муза. Независимо че му се явява кака с 10 години.

За огромно удоволствие на рускоезичните (и на други) посетители в музея "Дали" Гала присъства разсъблечена и гола в много от творбите. Азиатските туристи също се наслаждават на прекрасните й вдъхновяващи форми. И сякаш не им се излиза от музея. Има нещо забавно, загадъчно, мистично, провокативно. Изкуството и животът като театър в сградата на бившия театър като че ли упойват публиката. Роденият преди 110 години, на 11 май 1904 г., Салвадор Дали продължава да се забавлява с нея от други измерения. След смъртта си преди 25 години оставя творчество, но не и потомство. Но духът му мощно витае наоколо. Артистично и високо над последната му мраморна плоча. По която минават милиони хора.

Храната като арт продукт

Кулинарите край Коста Брава също са обладани от изкуство - да приготвят атрактивна храна.

14 ресторанта в област Жирона, чието крайбрежие е Коста Брава, притежават престижните и забележителни 20 звезди "Мишлен" за висша гастрономия. "El Celler de Can Roca" в Жирона е като Мека за ценителите на изискана храна. Списание Restaurant го обяви за номер едно на света за 2013 г. Авторската кухня на братя Рока съчетава авангардизъм и каталонски традиции. Друг кулинарен храм наблизо е "Coordenades" във Фигерас. Обстановката вътре е изцяло в бяло и черно. Прилича по-скоро на картинна галерия за съвременно графично изкуство или на авангардно дизайнерско студио. Когато ястията започват да пристигат, в широките плата сякаш са творили ученици на Салвадор Дали. Веднъж, дваж, трети, пети път... Отначало се чудиш дали изобщо е за ядене. После се питаш дали става за ядене. И изобщо - как с няколко дребни хапчици може да се нахраниш... Но е вкусно дори да го опитваш за пръв път, защото го правят само тук.

Когато накрая, след десерта, мислено събереш изяденото количество храна, всичкото едва ли би се побрало в две шепички. В интерес на истината чувстваш ситост и едновременно с това - лекота. Цената на вечеря в тези кулинарни храмове е около два, три и повече пъти по-висока, отколкото в други класни ресторанти. Подбрани вина начело с прочутата марка Emporda (финикийците донесли виното тук преди 25 века) и други напитки обаче качват сметките доста нагоре.

В тези култови заведения с по 40-50 места рядко е препълнено. Мебелите са направени удобно, но не и да се заседяваш излишно. Дори има дни, когато сякаш никой не влиза. Но персоналът с няколко "Мишлен" звезди не страда от липса на клиентела. Има заявки за 11 месеца напред. Обикновено идват гастрономи, мениджъри, бизнесмени, артистичен свят откъде ли не, спортисти, любопитни туристи от Азия, Америка и Русия. Тези заведения държат на стилна дискретност и не лепят по стените фотоси с нагостени при тях знаменитости. А те не са малко.

Шампиони на "Стадиум"

За трета поредна година каталонското голф игрище "Стадиум" - PGA of Catalunya бе обявено за най-доброто на Испания. В авторитетна класация на сайта за водещите 100 голф игрища в света, по региони и страни, каталонците изместиха в испанската класация дори митичното "Валдерама" в най-голфиращата провинция - Андалусия. "Стадиум" е трето при водещите в континентална Европа и заема 92-ро място в света. И всичко това е постигнато само за 15 години. В началото обаче теренът е заделен за построяване на автомобилна писта за състезания от Формула 1. Но после става основа на каталонския голф комплекс PGA Catalunya (Professional Golf Association).

Тази година Откритият голф шампионат на Испания ще се проведе отново на "Стадиум". Непосредствено до него се намира Tour PGA of Catalunya, също класическо с 18 дупки. Наблизо в комплекса на 2000 кв. м са разположени тренировъчни терени. Планирани са за игра на именити голфъри в САЩ и Шотландия. Тук е и първата детска академия на известния майстор на спорта Серхио Гарсиа.

Какво прави голфа в Коста Брава по-различен от този в останалата част на Испания? На първо място - климатът. Планинските пейзажи наоколо, изобилието от естествена зеленина и вода са огромно предимство за целогодишна игра. Цените също са приемливи за повече местни и чужди голфъри. Свеж въздух, красиви гледки и поносими температури улесняват любителите на спорта. Гостоприемството е повече от традиция. И е естествено.

"Ела да видиш какви хубави голф игрища има сега край Жирона", ми казваше навремето Христо Стоичков. Оказа се прав. Наложената в "Барселона" от Йохан Кройф практика - футболистите да се занимават и с голф, днес има много последователи. Бивши и настоящи звезди от Каталония сред футболисти, тенисисти, пилоти и други спортисти са запалени отборно и семейно по спорта. Дори да нямат време за цяла игра от 18 дупки, пак идват да изиграят няколко дупки или за питие. За част от звездите голф клубът е като втори дом.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай