Бизнесът: Няма бум на руснаци

Бизнесът: Няма бум на руснаци | StandartNews.com

Отливът на туристи продължава да е факт, полетите до Варна с 13% по-малко

Информацията за ръст на туристите от руския пазар е силно преувеличена, категорични са туроператори и хотелиери по Черноморието. В четвъртък министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че руснаците се завръщат и има ръст от 30-40% на записванията. Нищо не се е променило, категоричен е обаче председателят на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци Георги Щерев. Според него има заявени намерения, но не и реално закупени пакети.

Към момента във Варна има 13% спад на полетите. Как тогава може да има ръст на туристите, риторично попита той. Според председателя на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова статистиката на бизнеса и на министерството се разминава драстично. Не знам откъде са им данните, но явно ползваме различни източници. И резервациите показват, че ръст няма, обясни Иванова. Няма съществено изменение на пазара, каза и Гешо Любенов, собственик на туроператора "Турал", който е сред най-големите занимаващи се с туристи от руския пазар.

Според него ситуацията не бива да се преекспонира, а сезонът ще е интересен. Има известно раздвижване на руския и украинския пазар, но то няма как да компенсира огромния спад на записванията в периода от декември до март, обясни Любенов. Единственият пазар, на който може да се очаква минимален ръст, е молдовският. Но той е различен, като туристите идват предимно с автобуси и коли. И в никакъв случай не може да компенсира отлива на руския и украинския пазар, категоричен е Любенов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай