Неделя,

Уникално откритие! Стикер преглежда вътрешните ни органи

От: Иван Ангелов, сн. МТИ -
2492
Уникално откритие! Стикер преглежда вътрешните ни органи
A
A
A

В Масачузетският технологичен институт са разработили лепенка с размерите на пощенска марка, която се залепва върху кожата и функционира като ултразвуков апарат, пише сп. "Сайънс".

С помощта на устройството могат да се получават ясни ултразвукови изображения на вътрешни органи в човешкото тяло в продължение на 48 часа.

Съвременните ултразвукови апарати са тромави и сложни и се предлагат само в болници и лекарски кабинети. Технологията на специалистите от Масачузетския технологичен институт може да направи този метод толкова удобен и достъпен, колкото купуването на лепенка от аптеката.

Изследователите са тествали стикерите върху доброволци и са демонстрирали, че устройствата създават ясни изображения с висока разделителна способност на големи кръвоносни съдове и по-дълбоко разположени органи като сърцето, белия дроб и стомаха.

Стикерите са регистрирали промени в органите, когато доброволците са извършвали различни дейности, включително седене, стоене, бягане, каране на колело.

На този етап е необходимо стикерите да бъдат свързани с устройства, които преобразуват отразените звукови вълни в изображения.

Изследователите отбелязват, че дори в сегашния си вид специалните лепенки могат да намерят непосредствено приложение.

Ако бъдат пригодени да функционират безжично, по което екипът работи в момента, ултразвуковите стикери могат да се превърнат в носими устройства. Пациентите ще могат да ги вземат от лекарския кабинет или дори да ги купуват от аптеката.

Новият ултразвуков стикер позволява да се получават  изображения с по-висока разделителна способност за по-дълъг период от време чрез комбиниране на еластичен лепилен слой с твърд сензорен масив.

Адхезивният слой на устройството се състои от два тънки пласта еластомер, които обгръщат средния слой от твърд хидрогел - материал на водна основа, който лесно пропуска звукови вълни.

За разлика от традиционните ултразвукови гелове, хидрогелът, разработен от екипа на MIT, е еластичен и издръжлив. Долният слой от еластомер е проектиран да прилепва към кожата, а горният слой - към твърд масив от преобразуватели, които екипът също проектира и произвежда.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията