Русия ще регулира цените на създавания в страната софтуер

Причината е предизвикателството, пред което са изправени държавата, икономиката и ИТ-индустрията за постигане на национален цифров суверенитет

Русия ще регулира цените на създавания в страната софтуер | StandartNews.com

До края на месеца Министерството на финансите и руските разработчици на софтуер ще подпишат харта, според която участниците на пазара ще се съгласят да повишават цените с не повече от 15% плюс индекса на потребителските цени на Росстат годишно. За това пише вестник "Комерсант", позовавайки се на проекта на "Ценова харта на социално отговорния ИТ бизнес", която се разработва от Министерството на цифровото развитие съвместно с най-големите софтуерни асоциации, като "Отечествен софт", "Руссофт", "АКИТ" и др.

В хартата се посочва, че в контекста на "предизвикателството, пред което са изправени държавата, икономиката и ИТ-индустрията за постигане на национален цифров суверенитет", националните разработчици на софтуер доброволно ще ограничат повишаването на цените на своите решения. Предвижда се максималният праг да бъде определен по следната формула: цената на софтуерно решение от същата дата на миналата година, коригирана с годишния индекс на потребителските цени на Росстат, плюс 15 %.

Следва да се отбележи, че през миналата година индексът е бил 111,94 %. Това означава, че реалният таван за разработчиците на софтуер би бил 27 %. През първото тримесечие на тази година индексът е бил 108,62 %, т.е. таванът на цените би могъл да бъде 23,62 %. Централната банка прогнозира, че за цялата 2023 г. индексът ще бъде между 104,5 % и 106,5 %, т.е. таванът би могъл да бъде от 19,5 % до 21,5 %. Проектодокументът предполага, че хартата ще остане в сила до 2028 г., но "в случай на промени във външната политика и икономическите условия срокът може да бъде преразгледан".

Министерството на цифровите технологии за първи път обяви намерението си да ограничи цените на софтуера чрез саморегулиране в средата на миналия месец. През март големите потребители съобщиха, че цените на софтуера на вътрешния пазар са се повишили с 30-50% през годината. Министерството "разчита на принципите на пазарната саморегулация", като признава, че формално "няма правомощия да регулира ценовата политика на доставчиците".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай