Русия ще иска пари от големите социални мрежи, за да работят в страната

Министерството на комуникациите предложи да се премахнат принципите на мрежовата неутралност в Русия и да се въведат допълнителни такси за трафик

Русия ще иска пари от големите социални мрежи, за да работят в страната | StandartNews.com

Министерството на съобщенията е изготвило "Стратегия за развитие на комуникационната индустрия до 2035 г.". Според нея се предлага да се премахне принципът на мрежова неутралност в Русия, който предполага недискриминационно преминаване на трафика на всякакви интернет услуги. Ако бъде взето такова решение, най-големите интернет компании ще трябва да плащат допълнително на телекомуникационните оператори за преминаването на техния трафик.

Авторите на проекта посочват, че интернет компаниите са основните бенефициенти от използването на комуникационните мрежи, но в случай на мрежова неутралност не инвестират в тяхната експлоатация и развитие. В същото време големите интернет компании често имат по-голяма капитализация и бизнес размери от операторите. Нарастващото потребление на "тежък" интернет трафик (видео, VR, игри в облака) изисква от операторите да разширяват капацитета на мрежите. От друга страна, модернизацията на мрежите само допринася за този растеж. Това, според Mincifra, в крайна сметка намалява качеството на мрежовите услуги за всички потребители.

Стратегията ще бъде изпълнена на два етапа през 2023-2030 г. и 2031-2035 г. Според документа финансирането ще дойде от федералния бюджет, предвиден, наред с другото, за държавните програми "Информационно общество", "Развитие на електронната и радиоелектронната промишленост" и националната програма "Цифрова икономика на Руската федерация". Взети са предвид и инвестициите на участниците на пазара. Общественото обсъждане на проекта ще продължи до средата на септември 2023 г., след което документът ще бъде представен на правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай