Най-големият електрически пътнически ферибот в света ще се движи между Аржентина и Уругвай

Захранването с батерии ще бъде въведено след началото на експлоатацията на кораба, когато по маршрута ще бъдат изградени редовни станции за зареждане

Най-големият електрически пътнически ферибот в света ще се движи между Аржентина и Уругвай | StandartNews.com

Тасманийският производител на катамарани Incat обяви намерението си да достави най-големия електрически пътнически ферибот в света на аржентинския оператор Buquebus до 2025 година. Плавателният съд ще се движи между Аржентина и Уругвай и ще побира до 2100 души и 226 автомобила. Забележително е, че проектът първоначално е бил проектиран за двигатели, задвижвани с втечнен природен газ, но по желание на клиента те ще бъдат заменени с електрически, захранвани с батерии.

Фериботът ще бъде дълъг 130 м и широк 32 м. Максималната скорост на четирите двигателя за втечнен природен е достигала 37,5 възела. Задвижван от електрически двигатели, фериботът ще развива скорост до 25 възела. Захранването с батерии ще бъде въведено след началото на експлоатацията на кораба, когато по маршрута ще бъдат изградени редовни станции за зареждане. Дотогава фериботът ще се задвижва от електрически двигатели, захранвани от бордови генератори, и съответно ще носи резервоари за гориво. След като бъде изградена инфраструктурата за зареждане, резервоарите и генераторите ще бъдат премахнати и заменени с акумулаторни батерии.

Incat казва, че проектът за електрически ферибот ще бъде първият за компанията и все още трябва да се уточнят редица детайли, но в него няма нищо фундаментално предизвикателно. Строителството на кораба вече е започнало и той ще бъде доставен на клиента, аржентинската компания Buquebus, до 2025 г. Това ще бъде катамаран с два леки алуминиеви корпуса, свързани с платформа.

Клиентът иска това да се случи, Incat иска това да се случи и въпреки че има проблеми, които трябва да бъдат решени, аз съм изключително уверен, че Incat ще достави този новаторски кораб", каза основателят и председател на Incat Group Робърт Клифърд. - От моя опит знам, че ако не видим нищо неочаквано, сделката е сключена."

За зареждане на батериите на ферибота ще бъдат инсталирани разтегателни кабели за зареждане на левия и десния борд, които се очаква да поддържат бързо зареждане за 30-40 минути, както и продължително зареждане за попълване на енергийните запаси през нощта. Поръчката за разработване на батериите и двигателите е възложена на доставчиците на Incat, които вече са започнали работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай