Boston Dynamics показа как двукракият робот Атлас хвърля торба с инструменти по човек (видео)

В края на видеоклипа роботът се хвърля като истинска гимнастичка.

Boston Dynamics показа как двукракият робот Атлас хвърля торба с инструменти по човек (видео) | StandartNews.com

Компанията Boston Dynamics публикува видеоклип, в който демонстрира новите възможности на своя хуманоиден робот Атлас. Той вече може не само да скача и да бяга по пресечен терен, но и да вдига и хвърля предмети благодарение на ноктите на горните си крайници.

Подобните на нокти ръкохватки се състоят от един неподвижен и един подвижен "пръст". От Boston Dynamics разкриха, че нокътят е проектиран за вдигане на тежести, а възможностите му са демонстрирани за първи път в реклама за финала на Националната футболна лига на САЩ (Супербоул), в която Атлас държи буре над главата си.

Публикуваният видеоклип показва как Атлас доставя чанта с инструменти на работник на скеле. За целта той взема дъска и я поставя между кутиите и скелето, създавайки своеобразен мост. Роботът използва тази дъска, за да се придвижи до платформата на скелето, да скочи на следващата платформа и да хвърли торбата на работника. В края на видеоклипа роботът се хвърля като истинска гимнастичка.

"Последното движение на Атлас, многоосно салто с 540 градуса, добавя асиметрия към движението на робота, което е много по-предизвикателно умение от паркура, изпълняван преди това", казват от компанията.

Трябва да се отбележи също, че само роботът Robonaut на НАСА има подобни захвати на горните си крайници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай