Криптобанката се разтресе, но биткойнът си върви нагоре

Цифровата валута достигна курс от 20 хил. щ. долара - целият пазар на криптовалути е във възход

Криптобанката се разтресе, но биткойнът си върви нагоре | StandartNews.com

За първи път след срива на борсата за криптовалути FTX през ноември биткойнът достигна границата от 20 хил. долара. След най-голямата криптовалута целият пазар на цифрови активи, включително свързаните с него ценни книжа, показва положителна динамика.

Биткойнът започна седмицата на ниво от около 17 000 щ. долара, въпреки че от средата на декември се търгуваше на нива около 16 000. През уикенда най-голямата криптовалута по отношение на капитализацията проби 21 000 долара, а сега котировките ѝ се спряха на 20 920 долара, според CoinDesk. Биткойнът постави рекорд през ноември 2021 г., доближавайки се до 69 000 долара, а позицията от 20 000 долара, който преди се смяташе за тревожно ниско ниво, сега се разглежда като знак за съживяване. Етериумът също бележи приличен ръст, като втората най-капитализирана криптовалута е спечелила повече от 20% от началото на годината.

Акциите на криптовалутните компании също имаха добра седмица, като Coinbase, борса за криптовалути, спечели 39%, а Marathon, миньор, се повиши със 76%. Традиционните пазари обаче също отбелязват ръст: индексът S&P 500 се повиши с 2% още преди публикуването на тримесечните отчети. Анализаторите обясняват общия оптимизъм с първия месечен спад на инфлацията в САЩ от 2,5 години насам, въпреки че за това допринасят и други фактори като възобновяването на производството в Китай. Няма гаранция, че 2023 г. ще бъде добра година за рисковите активи, но има надежда, че пазарната динамика ще бъде по-адекватна от миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай