Apple e придобил компания за AI алгоритми за компресиране на видео

Новата система се очаква да бъде внедрена скоро

Apple e придобил компания за AI алгоритми за компресиране на видео | StandartNews.com

Apple e придобил стартираща компания WaveOne, базирана в Маунтин Вю, която разработваше AI алгоритми за компресиране на видео.

Apple не потвърждава продажбата, но уебсайтът на WaveOne е затворен през януари и няколко бивши служители, включително един от съоснователите на WaveOne , сега работят в различните групи за машинно обучение на Apple.

Бившият ръководител на продажбите и бизнес развитието на WaveOne, Боб Станкош, обяви продажбата в публикация в LinkedIn, публикувана преди месец.

WaveOne е основана през 2016 г. от Любомир Бурдев и Орен Рипел, които се стремят да възприемат старата от десетилетия парадигма на видео кодеците и да ги направят базирани на AI. Преди това Бурдев беше член-основател на изследователския отдел на Meta за AI и двамата с Rippel работеха в екипа за компютърно зрение на Meta, отговарящ за модерирането на съдържанието, визуалното търсене и класирането на емисии във Facebook.

Когато става дума за стандартни алгоритми за компресиране и декомпресиране на видео, компресията се извършва от страна на доставчика на съдържание (напр. YouTube сървъри), докато машините на крайните потребители се справят с декомпресирането. Основното нововъведение на WaveOne е алгоритъм за компресиране и декомпресиране на видео, „отчитащ съдържанието“, който може да работи на AI ускорителите, вградени в много телефони и все по-голям брой компютри. Използвайки задвижвано от изкуствен интелект откриване на сцени и обекти, технологията на стартъпа може по същество да „разбере“ видеокадър, позволявайки му например да приоритизира лица за сметка на други елементи в рамките на сцена, за да спести честотна лента.

WaveOne твърди, че неговият подход, който е хардуерно агностичен, може да намали размера на видео файловете на половината, с по-добро качество и в по-сложни сцени.

Очевидно инвеститорите са видели потенциала. Преди придобиването на Apple, WaveOne привлече 9 милиона долара от Khosla Ventures, Vela Partners, Incubate Fund, Omega Venture Partners и Blue Ivy.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай