15 от 23-те маймуни с мозъчни чипове Neuralink на Мъск са починали

Почти всяка една от тях е страдала значително заради неврологични нарушения

15 от 23-те маймуни с мозъчни чипове Neuralink на Мъск са починали | StandartNews.com

Редица американски медии съобщават този уикенд, че са получили обезпокояваща информация от „Комитета на лекарите за отговорна медицина“ (PCRM) относно експериментите с мозъчните чипове Neuralink на Елон Мъск в Калифорнийския университет Дейвис.

Групата за защита на правата на животните, която е прегледала над 700 страници документи, ветеринарни записи и доклади от актове за смърт, чрез искане за публични документи в университета. Оказва се, че в периода между 2017 и 2020 година 15 от 23-те маймуни, участвали в експериментите са починали.

Компанията Neuralink бе основана през 2016 г. с цел да помага на хората да се възстановяват от травматични увреждания на мозъка и гръбначния мозък. Според плана имплантите ще могат да помагат при депресия и други психични разстройства. На по-късен етап те ще могат да свързват хората с интернет за всичко - от стрийминг на музика до почти телепатична комуникация. Компанията често е изтъквала своите успехи, като например демонстрация върху прасе през 2020 г. и видеоклип от 2021 г., в който макак играе игра само с ума си.

Проектът създава голям интерес от страна на известни личности, а хора, страдащи от парализа, често отправят петиции към Мъск в социалните медии да бъдат включени в изпитанията върху хора. По-рано предприемачът заяви, че се надява да започне изпитания с хора през 2021 г., но тази цел беше изместена за 2022 година. Въз основа на констатациите на PCRM мозъчните чипове може би не са готови.

"Почти всяка една маймуна, на която са били поставени импланти в главата, е страдала от мъчителни последици за здравето", казва директорът на PCRM по въпросите на научноизследователската дейност Джереми Бекъм. "Честно казано, те осакатяваха и убиваха животните."

Чиповете Neuralink са имплантирани чрез пробиване на дупки в черепите на маймуните. Един от приматите развива тежка кожна инфекция и се налага да бъде евтаназиран. При друга маймуна са открити липсващи пръсти на ръцете и краката, "вероятно от самонараняване или друга неуточнена травма". Тя също трябва да бъде умъртвена. Трето животно започнало да повръща неконтролируемо малко след операцията, а дни по-късно "изглеждало, че е припаднало от изтощение". Аутопсията показа, че животното е получило мозъчен кръвоизлив.

В четвъртък PCRM подаде жалба до Министерството на земеделието на САЩ, в която обвинява Университета Дейвис и Neuralink в девет нарушения на Закона за защита на животните. "Много от маймуните, ако не и всички, са изпитали изключителни страдания в резултат на неадекватните грижи за животните и силно инвазивните експериментални импланти в главата по време на експериментите, които са били извършени с цел разработване на това, което Neuralink и Елон Мъск публично са описали като "мозъчно-машинен интерфейс"," пише групата в жалбата.

Говорител на Калифорнийския университет в Дейвис отговори на жалбата, като заяви: "Стремим се да осигурим възможно най-добрите грижи за животните, които са под наше управление. Изследванията върху животни са строго регламентирани и UC Davis спазва всички приложими закони и разпоредби, включително тези на Министерството на земеделието на САЩ."

А тук ще намерите още технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай