Тя и той - националистите в EП

Тя и той - националистите в EП | StandartNews.com

Льо Пен оцелява след бомба и падане в басейн, Фараж преборва рак на тестисите и оживява в самолетна катастрофа

Две националистически партии разтърсиха изборите за Европейски парламент миналия уикенд. Въпреки че повечето социолози предричаха добри резултати на френския Национален фронт (НФ) и на британската ЮКИП, голямата подкрепа на гласоподавателите надмина очакванията. Двете партии вкараха по 24 евродепутати и разбуниха духовете в Европа. Техните лидери - Марин льо Пен (НФ) и Найджъл Фараж (ЮКИП), най-остро се противопоставят на имиграцията в ЕС от по-бедните страни членки. Въпрос, който след 1 януари, когато жителите на България и Румъния получиха правото да работят във всички държави на ЕС, ги терзае още повече.

Всъщност Льо Пен и Фараж доста си приличат. Не само по това, че са така да се каже съседи. Почти са връстници. Тя е на 45, той - на 50. И двамата са цапнати в устата, почти винаги първо говорят, след това мислят. Златна мина за медиите. В живота са имали инциденти, при които едва са оцелели. Французойката преживява атентат още като дете, а миналата година по-това време пада в празен басейн и чупи гръбнака си. Човек да се чуди пък как англичанинът все още е жив след удар с кола, рак на тестисите и самолетна катастрофа.

Льо Пен наследява националистическите си идеи от прочутия си баща Жан-Мари, който основава НФ през 1972 г, когато тя е само на 4. На 8-годишна възраст бомба, предназначена за баща й, избухва пред апартамента на семейството, докато всички спят. Във външната стена на сградата зейва огромна дупка от експлозията, но Марин, двете й по-големи сестри и родителите им се отървават без наранявания.

Марин става член на партията веднага, след като навършва 18. Може да се каже, че е столичанка - родена е в градчето Ньой сюр Сен в покрайнините на Париж. По образование е юрист, а до 1998 г. работи като адвокат във френската столица. Две години по-късно влиза в ръководството на НФ, като първо е член на политическото бюро на партията. След това започва възходът й.

Според някои френски наблюдатели Марин, за разлика от баща си, който се позиционира като играч на политическата сцена, има реални намерения за влезе във властта. Още през 2009 г. за нея казват, че е вероятен кандидат за президент на Франция на изборите 3 г. по-късно. На 12 април 2010 г. баща й обявява, че напуска лидерската позиция в партията. На конгреса през януари 2011 г. Марин е избрана за президент на НФ, като получава 67,65% от гласовете на делегатите. Скоро след това партията издига кандидатурата й за президентските избори през 2012 г. На първия тур Марин получава 18% от гласовете и не стига до втория. Това обаче е най-големият резултат за представител на НФ на президентските избори в историята. На парламентарните избори същата година партията й получава две места, като едното заема племенничката на Марин - Марион Марешал льо Пен, а другото юристът Жилбер Колар. Самият лидер на партията не влиза в парламента.

В местните медии отбелязват, че Марин се опитва да избави НФ от имиджа на расистка партия. Като продължава политическата линия на баща си, тя настоява за по-строги имиграционни закони и казва, че Франция "не е длъжна да се превърне в халифат". За разлика от Жан-Мари обаче, тя не иска напълно да изкорени имиграцията, а по-скоро да я ограничи.
По отношение на ролята на Франция като международен играч партията на Льо Пен призова да се създаде ос Париж - Берлин - Москва. Марин описва Владимир Путин като "патриот" и след предизборното си посещение в Москва общо взето звучи също толкова решена, колкото руския президент да кастрира ЕС като западна политическа сила. Путин не би могъл да има по-комфортно обявил се съюзник. "Той осъзнава, че защитаваме общи ценности", казва тя за управника в Кремъл. Кои ценности? Отговорът на Льо Пен гласи: "Християнското наследство на европейската цивилизация".

Като се взира човек в лидера на НФ, не може да не забележи, че тя изглежда доста незадоволена в сексуално отношение, отбелязват социолози. Тя два пъти се жени за хора от партията, развежда се с тях и има три деца. Твърди се, че в момента живее с "компаньон" - вицепрезидента на Национален фронт Луи Алио.
За разлика от нея Фараж няма толкова прочут баща. Татко му обаче оказва влияние върху живота на родения в градчето Даун, графство Кент, англичанин. Гай Джъстъс Оскар Фараж е алкохолизиран брокер, който напуска семейството, когато Найджъл е на 5 г.

Явно от него лидерът на Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) наследява любовта към чашката и по-специално към бирата. Почти на всички снимки в по-свободна обстановка Фараж е с чаша пиво в ръка. Физиономията му почти винаги е идиотска, а на мимиките му би завидял дори гениалният британски комик Роуън Аткинсън. "Той пуши прекалено много, пие много, не спи достатъчно и не разбира нищо от компютри", казва съпругата му Кирстен за него. Тя е германка и в същото време негов секретар. Именно в това се крие лицемерието му. Фараж поде безмилостна и помийна кампания срещу потенциалните имигранти от България и Румъния, месеци преди да паднат ограниченията върху тям за работа им на Острова, но плаща заплата на немкиня, макар и тя да му е съпруга.

Той е против членството на Великобритания в ЕС и призовава границите на кралството да бъдат затворени за имигранти от Източна Европа. Не признава общия пазар на ЕС, но печата агитационните си листовки в Германия. Освен това наема не британци да ги разнасят, а латвийци. Въпреки че те, както самият той казва, изяждат хляба на сънародниците му. Също толкова фалшиво звучат заявленията му Великобритания да напусне ЕС. Фараж вече 15 години е евродепутат. И дори не се е отказал от допълнителната пожизнена пенсия от Европа, както много други негови колеги в Брюксел направиха. Участията му в заседанията на Европарламента също са много съмнителни. За 15 г. той не е направил нито един законодателен доклад, не е дал нито една оценка на законопроект, нито поправка в него. Затова пък като шут и клоун пламенно и често държи оскърбителни речи. Като тази през 2010 г., когато каза, че председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой има "харизмата на мокър парцал и външност на дребен банков чиновник".

Явно обаче нищо не може да спре възхода на британеца в политиката. На двадесет и няколко години той за пръв път се разминава на косъм със смъртта, когато го блъска кола след пиянска нощ в пъба, където спори за британско-ирландските отношения. Скоро след това му откриват рак на тестиса. Той обаче преодолява заболяването - твърди се, че благодари на еволюцията, че му осигурила още един, а после се жени два пъти и става баща на четири деца. Първият му досег с политиката е в Консервативната партия, но той я напуска и става един от основателите на ЮКИП, когато Великобритания подписва Договора от Маастрихт през 1992 г., създаващ условия за по-тесен политически съюз и общата валута евро. Харизматичен и добър оратор, Фараж бързо се издига в редиците на партията, става евродепутат през 1999 г. и оглавява ЮКИП 7 г. по-късно. За кратко подава оставка през 2009 г., защото се кандидатира на националните избори през следващата година, на които претърпява тежко поражение - ЮКИП печели само 3%. В изборния ден обаче Фараж е на първите страници на вестниците, когато малкият самолет, с който пътува, се разбива, след като тегленият от него транспарант на ЮКИП се закача за задния стабилизатор. На снимки се вижда как лидерът на партията излиза от отломките, окървавен и залитайки. Има пробит бял дроб и счупени кости.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай