Спойката на обединена Европа е нашата обща християнска основа

Днес сме свидетели на ново сближаване между Изтока и Запада, казва кардинал Кристоф Шьонборн

Спойката на обединена Европа е нашата обща християнска основа | StandartNews.com

Кардинал Кристоф Шьонборн е архиепископ на Виена и примас на католическата църква в Австрия. Той участва в откриването на документалната изложба "Корените на християнството в Европа, папството и българите 9-21 век" в Българския културен институт "Дом Витгенщайн"-Виена

- Бихте ли споделили Вашите оценки за историческите и съвременните връзки между католическата църква и Българската православна църква?

-: Дълбоко съм впечатлен от изложбата "Корените на християнството в Европа, папството и българите 9-21 век", която бе открита в Българския културен институт "Дом Витгенщайн". Тя прокарва един мост в продължение на повече от хиляда години. Започва с мисията на Кирил и Методий, великите апостоли на славянските народи, и завършва в нашето съвремие, в 21 век.

Ако погледнем днешна Европа, то трябва честно да кажем – това, което създава спойката на Европа, е нашата обща християнска основа в нейните два варианта – Източната и Западната църква. Днес сме свидетели на ново сближаване между Изтока и Запада. В църквата тази епоха започна още с идването на кардинал Анджело Ронкали на папския престол, известен като папа Йоан XXIII, който поради това че е бил нунций на Ватикана в България от 1925 до 1935 годинa, е силно представен в тази изложба.

Той инициира през 1962 година Втори Ватикански събор, който даде решителен тласък за сближаването между християните в Европа и света. След това неговото дело бе продължено от първия в историята на Ватикана славянски папа, краковския епископ Карол Войтила, известен като папа Йоан Павел II. Той дори като личност беше един мост между източните и западните християни.

- И бе автор на енцикликата за Славянските апостоли, издадена през 1985 година.

- И не само това, той бе взел като свое верую от един руски теолог следното сравнение за Европа, че тя е като човешкия организъм, който има два бели дроба и само когато диша и с двата, може да е силен.

- Как виждате бъдещето на Европа?
- Бъдещето на Европа не е в центробежните сили, които в момента са много силни – старите национализми, сепаратизми. Имаме една обща основа и без тази обща основа обединена Европа не би могла да просъществува.

Затова тази изложба за мен е много силен знак, че в България е будно съзнанието за християнството като наше общо учение, при това напълно отворено, тъй като християнството не е религия в обичайния смисъл на тази дума, тя не е като другите религии, а е учение, което се поставя в услуга на всички останали религии и учения.

Това превръща християнството в нерушим фундамент на нашето бъдеще.

- Вероятно имате предвид и срещата между сегашния папа Франциск и руския патриарх Кирил през февруари 2016 година в Куба?
- Безспорно, но трябва да отбележа, че между папите и константинополските патриарси има многовековно приятелство. Срещата между папа Франциск и патриарх Кирил беше голям успех по пътя на нашето сближаване. Първите опити за такава среща започнаха по времето на папа Йоан Павел II с тогавашния всерусийски патриарх Алексий, но бяха неуспешни. Днес това стана възможно и аз го оценявам като голяма крачка напред и в никакъв случай не трябва да отстъпваме от това завоевание. В тази връзка виждам и предстоящото в началото на май посещение на папа Франциск във вашата страна и очакваната среща с българския патриарх Неофит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай