Скандал в Австралия. Посегнаха на аборигените

Миннодобивна компания взриви пещера

Скандал в Австралия. Посегнаха на аборигените | StandartNews.com

Влезлият в сила в началото на юли закон за защита на природни обекти, свързани с аборигените, ще бъде отменен, защото е твърде сложен за прилагане и е източник на разделение, обяви щатът Западна Австралия предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Законът беше гласуван след парламентарно разследване, заклеймяващо минния гигант „Рио Тинто", който взриви пещерата „Джуукан Гордж", смятана за свещена от народите пууто кунти курама и пиникура, за да удължи експлоатацията на находище на желязо.

В пещерата се намират някои от най-старите артефакти в страната.

След призива на аборигентската общност за „преразглеждане“ на експлоатацията на мините, Французинът Жан-Себастиан Жак, собственик на „Рио Тинто", и двама висши ръководители подадоха оставка.

„Трагедията в пещерата Джуукан беше срам“ с глобални последици, но отговорът на властите „не беше правилен“, призна Роджър Кук, лявоцентристкият нов премиер на щата Западна Австралия. 

По думите му новият закон се е оказал твърде сложен и не е постигнал консенсус. „Стигнахме твърде далеч, като неволно предизвикахме стрес, объркване и разделение“ в австралийското общество, призна той.

Два месеца след като положи клетва след оставката на своя предшественик, Кук каза, че очевидно са необходими промени. „Сложните разпоредби, тежестта върху собствениците на земя и лошото прилагане на новото законодателство го правят неприложимио за всички членове на нашето общество“, призна той, като каза, че съжалява.

Правителството на този богат на природни ресурси щат обяви законопроект за възстановяване на предишното законодателство, което беше в сила в продължение на 50 години.

Бъдещият закон обаче ще изисква от собствениците на земя да информират правителството за всичко, което може да засяга аборигенски обекти, но от тях няма да се изисква сами да извършват проучване за въздействието върху културното наследство.

Правителството не намери правилния баланс, а това, което направи, „не проработи. От съществено значение е да управляваме културното наследство със здрав разум, за да можем да вървим напред заедно като общество“, каза още Кук, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай